Tri naša proizvođača novi su dobitnici vrijednog certfikata za snažno tržište vrijedno 66 milijardi eura godišnje

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2022. u 08:49
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagreb se može podičiti s najviše restorana i hotela koji nude kvalitetnu halal uslugu.

Oznaka halal na proizvodu jamstvo je da ne sadržava sastojke ili aditive koji su islamskim propisima zabranjeni. O snazi tog tržišta u Europskoj uniji dovoljno govori podatak da je vrijedno 66 milijardi eura godišnje, uz stalni rast od čak 15%. Ne iznenađuje stoga da i među hrvatskim proizvođačima raste interes za certificiranje tih prirodnih proizvoda. Imamo oko 4500 halal proizvoda kojima osvajamo tržišta muslimanskih zemalja, javlja HRT.

“Hrvatska je predivna zemlja, dolaze vam turisti iz Azije, s Bliskog istoka i dobro je da nudite halal proizvode koji nisu vezani uz religiju, ali mogu još više privući bogate muslimane”, rekla je Amnah Shaari, direktorica Serunai Grupe Malezija.

Oko sto hrvatskih tvrtki, restorana, hotela i zdravstvenih ustanova ima potreban certifikat kao jamstvo održivih halal proizvoda.

“Imamo više od 3000 proizvodnih halal jedinica u našem asortimanu, prepoznali smo trendove u svijetu i možemo se pohvaliti da smo na policama širom svijeta”, izjavila je Mirela Lukač, voditeljica poslova podrške tržišta Podravke.

Zagreb se može podičiti s najviše restorana i hotela koji nude kvalitetnu halal uslugu. “Zagreb bilježi najveći broj dolazaka gostiju koji traže halal uslugu. Tek je onda obala, kako kažemo sunce i more,  tako da halal doprinosi i cijelogodišnjem razvoju turizma”, objasnio je Aldin Dugonjić, ravnatelj Centra za cerificiranje halal kvalitete.

Tri naša proizvođača ulja, mesa i meda novi su dobitnici halal certfikata. “Ovaj certikat nam puno znači. To je za nas jedan korak naprijed koji nam otvara nove mogućnosti u povećanju proizvodnje. Osim izvoza i u kontaktima smo sa našim robnim kućama i hotelima”, istaknuo je Goran Škobić, direktor Dr. Škobića.

“Kao što imamo uspješnu suradnju s izvozom košera, očekujemo da ćemo nastaviti i izvoz proizvoda s halal certifikatom na onim tržištima koja imaju te zahtjeve”, rekao je Mario Radunović, direktor prodaje Zvijezda plus.

Dobro je da i turistička Hrvatska ima što ponuditi galopirajućoj halal industriji čija se vrijednost u svijetu procjenjuje na 635 milijardi dolara.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close