Trgovački lanci postupno miču plastične vrećice

Autor: Marta Duić , 06. studeni 2019. u 21:59
Foto: Getty Images

Nude biorazgradive vrećice, a iz prodaje povlače i plastični pribor.

Nakon vijesti da Kaufland Hrvatska s ciljem smanjenja plastike u okolišu ukida lagane plastične vrećice odlučili smo saznati što po tom pitanju rade ostali domaći trgovački lanci. Kaufland Hrvatska također će početkom iduće godine iz prodaje povući jednokratno plastično posuđe te pribor za jelo, plastične štapiće i slamke te ih zamijeniti alternativnim održivim rješenjima. Iako su po ukidanju plastičnih vrećica prvi, kada je riječ o redukciji plastike Lidl Hrvatska ih je preduhitrio. Naime, iako je strategija EU za jednokratnu plastiku postavila rok do kraja 2020., Lidl je sebi rok postavio godinu ranije da bi naposljetku cilj ostvarili dva mjeseca prije tog roka.

“Cilj nam je do 2025. smanjiti upotrebu plastike u ambalažama naše privatne robne marke za 20 posto. Uz to, početkom godine, na odjelu svježeg voća i povrća uvodimo u prodaju vrećice za višekratnu upotrebu. Pratimo europske strategije i zahtjeve, ali i proaktivno radimo na redukciji plastične ambalaže već u postupku nabave”, objasnili su iz Lidla.

Spar Hrvatska edukativnim kampanjama pokušava doprijeti do kupaca, a u ponudi imaju i višekratne vrećice, biorazgradive, papirnate i platnene vrećice, poručili su iz toga lanca, a slična situacija je i s Konzumom koji još od 2010. u ponudi ima 100% biorazgradive vrećice, a 2013. su uvedene one od recikliranih materijala koje se i naknadno mogu reciklirati.

“Privodi se kraju proces pripreme 100% biorazgradivog pribora za jelo, koji će se na gastro odjelima u Konzumovim prodavaonicama naći od siječnja 2020.”, poručuju iz Konzuma.

Uz trgovačke lance, kao prvi korak inicijative za smanjenje korištenja plastike u restoranima, McDonald’s Hrvatska je ove srijede predstavio papirnate slamke, držače za balone i čašu bez plastičnog poklopca za sladoled. Cilj im je, kažu, do 2025. svu ambalažu imati iz održivih, recikliranih ili certificiranih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close