‘Hrvatski kišobran’ rade zatvorenici iz Lipovice

Autor: Luka Vojvodić , 15. svibanj 2014. u 14:27
Kažnjenici sudjeluju u proizvodnji jednog tipa kišobrana, rade na 17 strojeva. (Foto: YouTube)

Najveća posebnost ove proizvodnje je da da se 40% kišobrana izrađuje u kaznionici u Lipovici. Kažnjenici sudjeluju u proizvodnji jednog tipa kišobrana, rade na 17 strojeva. Preuvjet za rad koji se smatra privilegijom je uzorno ponašanje kažnjenika.

Moguće je proizvoditi hrvatski proizvod široke potrošnje i pri tome imati istu cijenu kao kineski proizvođači čije proizvode u najvećoj mjeri svakodnevno koristimo. Dokaz tomu je tvrtka Tabacco iz Zaprešića.

Njihova proizvodnja broji 60.000 kišobrana godišnje, od kojih se 10.000 izvozi u države regije. Najveća posebnost ove proizvodnje je da se 40% kišobrana izrađuje u kaznionici u Lipovici. Kažnjenici sudjeluju u proizvodnji jednog tipa kišobrana, rade na 17 strojeva. Preduvjet za rad koji se smatra privilegijom je uzorno ponašanje kažnjenika.

U početku suradnje s kaznionicom je bilo poteškoća s obzirom na mjere kontrole, uvođenje smjenskog rada i ograničen kapacitet, ali sve prepreke su savladane te sada kažnjenici imaju priliku zarađivati novac i tim novcem plaćati alimentacije i druge dosuđene mjere, kaže nam predsjednik Uprave tvrtke Marin Rogić.

 


Marin Rogić

 

Cilj je da 'Hrvatski kišobran' postane strateški hrvatski proizvod. Trenutno se u Republiku Hrvatsku uvozi oko 500.000 kišobrana, što govori kako su mogućnosti za širenjem na tržištu velike. "Imamo konstantan rast od 2008., kako prihoda tako dobiti i izvoza, te trenutno zapošljavamo 18 djelatnika", napominje za Poslovni.hr Rogić.

Civilni pogon trenutno obavlja preko 60% posla, taj se postotak planira povećati za 20%.  "Pogon se počeo razvijati kada smo počeli stizati kinesku minutažu izrade kišobrana. Proizvodnjom se želi razbiti teorija pesimizma, biti kreativan, dokazati kako se u Hrvatskoj može proizvoditi po konkurentnim cijenama i biti poticaj drugima", poručuje Rogić.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close