Tražili više kamate na trezorce, pale gotovo sve ponude

Autor: Jadranka Dozan , 18. kolovoz 2023. u 07:00
Ministar financija Marko Primorac /Slavko Midzor/PIXSELL

U pozivu na aukciju naznačen je plan od 150 milijuna eura novih zapisa, što je iznos gotovo jednak ovotjednom dospijeću trezoraca izdanih 2022.

Zbog prevelikog raskoraka kamatnih stopa koje su nudili investitori i cijene koju za kratkoročno financiranje trenutno drže prihvatljivom u Ministarstvu financija, ovotjedna aukcija trezorskih zapisa zaključena je s daleko manjim iznosom od planiranog.

U pozivu na aukciju naznačen je plan od 150 milijuna eura novih zapisa, što je iznos gotovo jednak ovotjednom dospijeću trezoraca izdanih 2022. No, iako je potražnja bila i 3,5 puta veća od toga (ukupno je pristiglo ponuda u vrijednosti 553 milijuna eura) na kraju je prihvaćeno samo 12,5 milijuna eura, i to na rok od pola godine i najnižu ponuđenu kamatnu stopu od 3,20%, što je istovjetno onoj na svibanjskoj aukciji.

Sve ponude za trezorce ročnosti godinu dana (više od 530 mil. eura) Ministarstvo je odbacilo jer su banke, fondovi i drugi veliki investitori u prosjeku tražili 3,79% kamate, s tim da su ponude sezale do 4,10%, što odgovara npr. trenutnom 12-mjesečnom euriboru.

Odbijanje glavnine ponuda samo je još jedna potvrda komotne proračunske situacije, a rezultiralo je i smanjenjem stanja duga po TZ-ima za 138 milijuna, čime se ukupan iznos spustio ispod dvije milijarde eura.

U svakom slučaju, traženi prinosi i ishod ovotjedne aukcije zanimljivi su i u kontekstu najava Ministarstva da ove jeseni planira i građanima omogućiti ulaganje u taj kratkoročni dug države.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa ako ecb plaća više? Može i vlada tamo po kamatu?

New Report

Close