Traži se kupac 10.000 Hajdukovih dionica u stečaju Konstruktor Inženjeringa

Autor: Suzana Varošanec , 25. veljača 2020. u 15:44
Dionice splitskoga kluba su imovina specifične vrijednosti zbog emotivnog naboja, koje će se osim u Konstruktorovom stečaju prodavati i u stečaju Keruma/ IVO ČAGALJ/PIXSELL

Polažu se nade u investitori sa slobodnim kapitalom koji bi na dugu stazu prodavali po par dionica, što bi im se isplatilo.

Treći put i uz nepoznanicu po pitanju ‘treće sreće’, oglašena je prodaja specifične imovine, pretpostavljene velike emotivne vrijednosti, zbog čega se može govoriti u kategoriji rasprodaje prava kakvih dosad nije bilo u ovdašnjim stečajevima.

Riječ je o paketu 10.000 dionica Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk š.d.d. pojedinačne nominalne vrijednosti 500 kuna. Prodaje se prikupljanjem pisanih ponuda u stečaju propaloga građevinskog diva Konstruktor Inženjeringa.

Otvaranje ponuda 12. ožujka
Početna cijena iznosi 3,2 milijuna kuna, što je rezultat daljnjeg pada za još 20%, izazvanog zasad opetovanim manjkom interesenata. Nakon što ni na ponovljenom natječaju nije bilo zainteresiranih ponuditelja, paket dionica slobodan od razlučnih prava, prema riječima stečajnog upravitelja Frane Krište koji je oglas objavio, ponovo je na tržištu do 5. ožujka, kad ističe rok za dostavu ponuda Trgovačkom sudu u Splitu.

Tjedan dana kasnije predviđeno je otvaranje ponuda pred Odborom vjerovnika, pa će uskoro biti poznat ishod, odnosno je li izgledna opcija po kojoj postoje zainteresirani ulagači sa slobodnim kapitalom za investiciju koja bi se mogla isplatiti kroz sukcesivnu prodaju manjih paketa, što znači na duži rok, no čeka se na odgovarajuću cijenu.

Temelji toga su i u kalkulacijama o velikom broju onih koji bi kupili tek nekoliko dionica, npr. za uspomenu ili dar koji bi poželjele mnoge dalmatinske obitelji, no u stečaju prodaju nije moguće tako organizirati upravo zbog neprikladne vremenske dinamike.

“Zbog dugotrajnosti procedure za prodaju dionica po 10 ili 20 komada u stečaju to nije moguće organizirati, što nije slučaj, slažem se, koji bi limitirao ulagača koji bi ih prodavao na dužu stazu”, navodi upravitelj.

Također, s paketom iste veličine Hajdukovih dionica raspolažu i u stečaju tvrtke Kerum, još jednog velikog splitskog dužnika, no navodno s razlikom glede upisa vezanih uz terete koji su tamo izgleda u postupku rješavanja, zbog čega se naknadno može očekivati njihova prodaja.

Isplaćeno 35,6 mil. kuna
Sav prihod u slučaju realizacije pojedinačne prodaje dionica kao i još nekoliko oglašenih nekretnina bez ikakvih tereta iskoristio bi se za djelomično namirenje vjerovnika prvog višeg isplatnog reda u kojem su tražbine radnika te države za poreze i doprinose te AORT-a.

Ukupno im je dosad isplaćeno 19% utvrđenih tražbina ili 35,6 milijuna kuna, a prema sadašnjim saznanjima, mali su izgledi da ovaj red bude i polovično namiren.

Komentirajte prvi

New Report

Close