Traže se investitori za projekte vrijedne 2,6 milijardi eura, na Pašmanu bi gradili resort s 4000 kreveta

Autor: Marija Crnjak , 17. travanj 2017. u 08:00
Na Pašmanu bi gradili resort s 4000 kreveta/Dino Stanin/PIXSELL

Primorsko-goranska županija traži ulagače u cjelinu koju će činiti sportski centar Platak, Automotodrom Grobnik te Golf teren Dubina.

Od ukupno 105 investicijskih projekata u novom katalogu Hrvatske gospodarske komore najviše je projekata u turizmu koji su ukupno teški 2,6 milijardi eura, te turističkoj infrastrukturi za koju se traže ulaganja u iznosu od oko 1,5 milijardi.  

Najskuplji projekt za kojeg se preko HGK traže ulagači već je dobro poznat Hrvatski san Vicenca Blagaića, koji ne odustaje od projekta za koji već dugo traži investitore, dodatno ohrabren nakon što je lani riješio spor s Erste bankom. U katalogu se navodi da je za projekt otkupljeno zemljište, te je uz riješenu prostorno-plansku dokumentaciju to najspremniji turistički projekt koji može započeti s realizacijom. Samo trebaju pronaći investitora koji su u Dubrovačkom primorju spremni uložiti 920 milijuna eura.

 

430 milijuna

€ vrijedan je projekt Pašman Rivijera

Drugi projekt je Pašman Rivijera koji stoji oko 430 milijuna eura i uključuje gradnju turističkog resorta s 4 tisuće kreveta do čak sedam zvjezdica s popratnim sadržajima na kopnu i moru, uključujući čak i most između Pašmana i kopna. Nositelj projekta je općina Pašman, a čini se da su se pojavili i neki ulagači, jer se uskoro očekuje međunarodni natječaj za pronalazak investitora. Najviše projekata dolazi iz Primorsko-goranske županije, gdje se traže ulagači u Zračnu luku Rijeka, Marinu Brajdica te cjelinu koju će činiti sportski centar Platak, Automotodrom Grobnik te Golf teren Dubina. Predviđa se igradnja ski centra Vrbovsko, a vrijednost projekata premašuje 0,5 mlrd. eura.

Toplice Sveti Martin traže ulagača koji bi investirao 32 milijuna eura u Spa & Sport Resort Sveti Martin. Ističu da je investicija nužna kako bi dostigli konkurenciju koja kontinuirano investira u inovacije i unaprjeđenje sadržaja, a cilj im je privlačenje kupaca ne samo iz regije i Europe, već i one s Bliskog istoka i Rusije. Plan je izgradnja lifestyle hotela, kampa, wellnessa, grijanog nogometnog igrališta, ali i izgradnja infrastrukture koja će podrazumijevati energetsku samostalnost, odnosno termalne bušotine i solarnih panela.

Golf i megajahte

Marlera i Terra Istriana trebaju 300 mil. eura 
Uz projekt golf resorta Marlera koji se predviđa već dugih 18 godina, a za čiju realizaciju bivši nogometni reprezentativac Dražen Ladić treba 100 milijuna eura, u Istri se traže investitori za projekt Terra Istriana vrijedan 200 milijuna eura. Na lokaciji kraj Umaga predviđa se izgradnja naselja s 2270 ležajeva uz dodatne sadržaje, marine do 199 vezova s mogućnošću smještaja megajahti, a kao glavnu značajku projekta Terra Istriana u katalogu navode jezero, koje s poljoprivrednom djelatnosti čini dio kompleksa.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Navodno kalmeta ima veze sa ovim..
A iz nesluzbenih krugova grad koji se najvise okoristio od svih poslije rata postaje uskoro glavni grad drzave..
U luku gazenica koja nikad nece biti niti teretna niti turisticka za kruzere jer jednostavno nema takav polozaj ce se uloziti dodatnih 500 mil eur a luka ploce i luka rijeka te trajektna i putnicka luka split se zatvaraju..
Zivio hadeze

Puno maglovitih priča… ljudi i dalje odlaze iz Hrvatske jer prepoznaju maglu.

Drugovi, pređite s riječi na djelo! Ovakve famozne kataloge gledamo zadnjih dvadesetak godina a realizacija nigdje. Šta je s Brijunima? Pokojni Račan je taj projekt uvrstio u razvojni plan, a to je bilo 2002 godine. U Kuparima već dvije godine ni teren nije očišćen a kamoli da se je nešto počelo graditi. Blagaić već deset godina traži ivestitore a od 2010 tobože “samo” što nije krenulo. Mogao bi tako u nedogled.

New Report

Close