Traže podršku za kreditne obveze do sredine 2022.

Autor: Jadranka Dozan , 08. travanj 2021. u 22:00
Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela/GORAN STANZL/PIXSELL

Iz redova banaka kažu pažljivo prate epidemiološku situaciju i vjeruju da će klijenti iz tog sektora ove sezone ostvariti bolje rezultate nego lani.

Malim i obiteljskim hotelima koronakriza je u prosjeku smanjila prihode za 70-ak posto, tvrde u njihovoj nacionalnoj udruzi koja objedinjuje 128 od ukupno oko 450 takvih hotela u Hrvatskoj.

Uz neizvjesnost i izgledno kasniji početak turističke sezone, vlasnici tih hotela racionaliziraju poslovanje, ali imaju i potrebu za nova ulaganja. S tim su porukama predstavnici Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela došli na jučerašnji sastanak s vodstvom i članicama Hrvatske udruge banaka.

Iz redova banaka kažu pažljivo prate epidemiološku situaciju i vjeruju da će klijenti iz tog sektora ove sezone ostvariti bolje rezultate nego lani.

“Bankarstvo je visoko regulirana industrija te prema europskoj i hrvatskoj regulaciji (EBA i HNB) banke ne mogu odobravati dodatne masovne tzv. Covid moratorije za klijente koji tu mjeru koriste u trajanju od 12 mjeseci.

No, u dogovoru s klijentima i dalje će tražiti prihvatljiva rješenja na individualnoj razini kroz redovne instrumente olakšanja otplate kreditnih obveza”, rekao je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Banke su, kaže, spremne i aktivno sudjelovati u programima HBOR-a i HAMAG-BICRO-a u cilju osiguranja likvidnosti za poduzetnike pogođene pandemijom.

Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela, kaže da su zadovoljni spremnošću banaka i državnih institucija da se pronađu nove mjere za održavanje likvidnosti i otplate dugoročnih kredita.

“Zbog nastavka pandemije mali i obiteljski hoteli imat će lošiju 2021. od očekivane, iako se nadamo nešto boljoj od lanjske.

Moratoriji na kredite istječu 30. lipnja 2021. i potrebno im je ili produženje moratorija ili osiguranje kreditiranja u funkciji otplate kreditnih obveza do ljeta 2022.“, istaknuo je Klarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close