Traže lijekove iz morskih organizama

Autor: Marija Crnjak , 13. prosinac 2015. u 21:59
'Bioprospecting' je izvlačenje biološki aktivnih molekula iz morskih organizam/Thinkstock

Proglašen novi Ruđerov centar za istraživanje mora.

Zagreb Institutu Ruđer Bošković (IRB) u petak je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja uručena odluka o proglašenju Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting mora BioProCro. Centar će se baviti istraživanjima biološki aktivnih molekula iz morskih organizama.

Riječ je o istraživanjima koja su u fokusu međunarodne znanstvene zajednice, pogotovo u Europskoj uniji, gdje su znanstvenici koji rade na ovom području plave biotehnologije fokusirani upravo na 'bioprospecting', odnosno izvlačenje biološki aktivnih molekula iz morskih organizama.

To su već poznate vrste poput žarnjaka, plaštenjaka, beskralješnjaka i morskih bakterija koji su bogati biološki aktivnim spojevima, a zadatak znanstvenika je otkriti nove molekule, njihovu strukturu te biološku aktivnost, te  doraditi ih da postignu još veću aktivnost. Osnivanje ovakvog centra i pokretanje biotehnoloških istraživanja Jadranskog mora imaju jaki komercijalni potencijal, kažu u Ruđeru, jer se farmaceutska industrija znatno orijentirala prema istraživanjima mora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close