‘Traže i do 10.000 kuna za ‘upad’ u sobu plus plaćanje stanarine svaki mjesec’

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2022. u 12:19
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Već početkom idućeg tjedna u studentske domove uselit će prvi studenti, oni koji su nakon objave privremenih rezultata sredinom kolovoza ostvarili pravo na smještaj u domu. U Zagrebu je po objavi privremenih rezultata pravo ostvarilo 6.575, ali prijavljenih na natječaj bilo je čak 3.700 više. Svi oni koji nisu ostvarili mogućnost stanovanja u domu sada moraju tražiti stan koji će plaćati pet do šest puta više.

Do sredine kolovoza svi su veći studentski centri objavili rezultate natječaja za smještaj u studentskim domovima. To je broj jedan odabir smještaja za brojne studente, s obzirom na višestruko nižu cijenu mjesečne stanarine u odnosu na onu koju bi plaćali za život u stanu. No, mjesta za mnoge od onih koji se prijave na natječaj – nema, piše Srednja.hr.

Primjerice, u Zagrebu je na listi rangirano ukupno 10.320 studenata, dok je pravo na smještaj u domu ostvarilo 6.575 studenata. Kod studenata koji su ostali bez mjesta u domu sada vlada poprilični stres – kako naći što povoljniji smještaj u metropoli?

Među studentima koji na natječaju nisu ostvarili pravo je Lovorka s Filozofskog fakulteta. Smatra da je dom odličan za svakog studenta, kako zbog usluge i ekipe, tako svakako i zbog cijene.

– Studentski dom je zaista odlična stvar za svakog studenta – od cijene, usluge do ekipe. Primarni razlog zbog kojeg želim živjeti u domu je, naravno, cijena koju si svaki student može priuštiti. Razlika u cijeni između doma i stana je ogromna – cijena doma na Savi (III. kategorija) je do sada bila 375 kn, dok se najjeftiniji stan s cimerom može naći za najmanje 1.800 do 2.200 kn, što je pet do šest puta više. Kada sam se prijavljivala za dom, iskreno sam mislila da ću ga dobiti jer sam ga dobila prethodne tri godine, a nedostajalo mi je malo manje od 300 bodova, kaže Lovorka.

No, primjećuje još jedan veliki problem i nepravdu koja se ponavlja već godinama – studenti koji svjesno čine subvencijske prevare te mjesto u domu ilegalno prodaju studentima koji ga nisu ostvarili.

– Što se tiče studentskih domova, najviše me ljute studenti koji su se prijavili na natječaj za dom kako bi ga ilegalno prodali. Traže i do 10.000 kuna za upad u sobu plus plaćanje stanarine svaki mjesec. Smatram da je to krajnje bezobrazno jer se ti studenti masno bogate na račun države, dok drugi studenti kojima stvarno treba dom isti ne mogu dobiti. Smatram da sankcije za ilegalno prodavanje domova trebaju biti puno strože. Osobi koja prodaje dom očito dom ne treba, tako da se ne boji sankcije da se više neće moći prijaviti na natječaj. Smatram da bi u takvim slučajevima trebalo uključiti i policiju, jer je to kriminalno djelo, kako bi se u potpunosti smanjilo ilegalno prodavanje soba. Kada bi se to dogodilo, studenti kojima dom ne treba ne bi ga ni prijavljivali i naravno ostalo bi više mjesta za studente koji ga zaista trebaju, kaže Lovorka za portal Srednja.hr.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čemu senzacionalizam? Ionako imate 50 citatelja dnevno, pa sto ih ne postujete malo?

 

Ovo da se sobe prodaju za 10 tisuca je glupost, cifra je visestruko manja, tko bi to mogao platiti, ako uz to ide placanje sobe od oko 400 kuna, dolazimo do cifre od oko 1400 kuna mjesecno za sobu od 10 kvadrata i dvije osobe?

 

Nadalje, soba se u stanu moze naci bez problema za 1200 kuna s rezijama. Nije to nikakav SF, bacite oko na oglase na fejsu.

 

I konacno, cura kojoj je falilo X bodova moze pricekati 2-3 mjeseca da se bodovna granica spusti pa ce upasti.

 

Izgleda da ste osobu intervjuirali na fejsu kroz 3-4 poruke i napisali clanak. Zaista ste dno i jos sad tonete u mulj.

New Report

Close