Otvoreni radovi na plinovodu Zlobin – Bosiljevo vrijedni 155 milijuna eura

Autor: Mladen Miletić , 26. studeni 2023. u 10:41
Izgradnjom će se omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg terminala za UPP/K. Š. Fabac/PIXSELL

Premijer Plenković otvorio je radove.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je u Bosiljevu radove na velikom infrastrukturnom projektu izgradnje plinovoda Zlobin – Bosiljevo.

Riječ je o izuzetno složenom projektu na plinskom transportnom sustavu u koji će biti uloženo oko 155 milijuna eura, a čijom će se izgradnjom omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg terminala za UPP do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi kubičnih metara godišnje.

Dugačak 58 kilometara
Izgradnjom 58 kilometara dugačkog plinovoda Zlobin – Bosiljevo, čije je financiranje osigurala Vlada, stvaraju se osnovni preduvjeti za povećanje sigurnosti opskrbe plinom potrošača u Hrvatskoj te za daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji.

Već ranije, izgradnjom LNG terminala i otpremnog plinovoda Zlobin – Omišalj Hrvatska je dobila divezificirani dobavni pravac plina koji joj jamči energetsku stabilnost i sigurnost opskrbe plinom. Izgradnjom kompresorske stanice 2020. omogućen je dvosmjerni protok plina između RH i Mađarske, a rekonstrukcijom plinovoda Rogatec – Zabok između Hrvatske i Slovenije.

Time su zadovoljeni svi uvjeti za otpremu plina s LNG terminala prema zemljama središnje i jugoistočne Europe, a hrvatski plinski transportni sustav integriran je u europske tokove plina

Izvođač radova na trasi Zlobin – Bosiljevo bit će domaći konzorcij, odnosno zajednica ponuditelja čiji je nositelj tvrtka Monter – Strojarske montaže iz Zagreba, a dovršetak radova očekuje se tijekom 2025. godine.

Dodatna diversifikacija
Povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo dodatno će diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske i stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije.

Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra, operatora plinskog transportnog sustava, na svečanosti je posebno zahvalio djelatnicima koji su, unatoč iznimno kratkim rokovima, ostvarili sve preduvjete nužne za početak izgradnje ovog projekta, kao i Vladi RH te resornom ministarstvu na potpori prilikom realizacije projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close