Grad Zagreb želi otvoreni gradski proračun uz pomoć građana

Autor: Lucija Špiljak , 27. siječanj 2022. u 10:54
Foto: zagreb.hr

Iz Grada pozivaju zainteresirane da se prijave na natjecanje kako bi stvorili rješenje koje će digitalizirati zagrebački proračun i učiniti ga dostupnim svima klikom na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

Platforma Smart City Hub te natjecanje HACKL – hackathon za otvoreni proračun Zagreba. Dva su to nova projekta jučer predstavljena na konferenciji za novinare, održanoj u prostoru Zagrebačkog informacijskog centra (ZICER) na Velesajmu.

Novu platformu i događanje u organizaciji Grada Zagreba i ZICER-a predstavili su gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, direktor ZICER-a Frane Šesnić, Sanja Malnar Neralić, voditeljica Odjela za realizaciju i koordinaciju projekata pametnog Grada – Zagreb Smart City, te Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba.

Gradski proračun na dlanu

Dražen Lučanin najavio je održavanje prvog u nizu hackathona pod nazivom HACKL – hackathon za otvoreni Zagreb „Gradski proračun na dlanu“, u organizaciji Grada Zagreba i ZICER-a, koji će se održati od 25. do 27. veljače. Iz Grada pozivaju zainteresirane da se prijave na natjecanje kako bi stvorili rješenje koje će digitalizirati zagrebački proračun i učiniti ga dostupnim svima klikom na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

“Pozivam sve građanke i građane koji se bave dizajnom, programiranjem, obradom podataka, istraživačkim novinarstvom i srodnim zanimanjima da se prijave na Hackl i nadam se da se vidimo ovdje u ZICER-u u veljači”, kazao je Lučanin, naglasivši kako je cilj natjecanja multidisciplinarnih timova osmisliti, dizajnirati i programirati prototip softverskog rješenja za jednostavan i transparentan pregled stavki Gradskog proračuna, koji će se prvi put objaviti u strojno čitljivom formatu.

Digitalizacija Grada

Ideja platforme Smart City Hub je da na jednom mjestu okupi različite postojeće aplikacije gradskih ureda, poduzeća i ustanova, kako bi svim zainteresiranim građanima podatci bili dostupni na što jednostavniji i kreativniji način. Širem krugu ljudi trodnevni hackathon omogućava da sudjeluju u izradi rješenja za “atraktivniji i drugačiji pogled na ključne podatke”.

“Otvoreni proračun jedna je od brojnih usluga koje ćemo ponuditi javnosti, a koje smatramo temeljem transparentnosti i preduvjetom za uspostavu povjerenja između građana i Uprave. Novi načini predstavljanja podataka, transparentniji uvid u proračun te jačanje participativnosti dio su našeg programa digitalnog grada i novog modela upravljanja Zagrebom. Isto tako, Grad Zagreb je započeo rad na uvođenju riznice, budući da, na inicijativu naših partnera SDP-a, uvođenje riznice predstavlja dio našeg zajedničkog koalicijskog sporazuma. Vjerujem kako je ovo početak snažnog zamaha digitalizacije Grada kako bi on što više koristio tehnologije koje su na raspolaganju za optimizaciju, digitalizaciju, bolju obradu i praćenje različitih mreža i sustava”, rekao je Tomašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close