Tonči Tadić: Relativno jeftin dron može učiniti Zagreb neupotrebljivim na 300 godina

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2024. u 12:10
Foto: PIXSELL

“Neka se s tim nitko ne igra jer to nije samo bacanje bombi i ‘velike lijepe gljive’, nego i bacanje radioaktivnih bombi. Dronovi lete 1200 kilometara”, naglasio je. Kazao je kako “komparativno jeftin dron” s nekoliko kilograma radioaktivnog materijala može napraviti štete.

Tonči Tadić, nuklearni fizičar i viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković, gostovao je sinoć u HTV-ovoj emisiji “1 na 1”. Komentirao je nuklearnu retoriku i eventualne posljedice korištenja nuklearnog oružja.

“Meni je to bilo šokantno kad sam čuo prvi put nekih sedam dana nakon početka otvorene agresije na Ukrajinu kad je Putin najavio mogućnost nuklearnog rata. Ne radi se o nekom pomahnitalom režimu u Sjevernoj Koreji, nego se radi o zemlji članici Vijeća sigurnosti. Zemlji koja ima posebna prava u UN-u i koja ima nuklearni arsenal”, kazao je. 

“Rusija s tim arsenalom maše kao prosječni mafijaš”, dodao je. Smatra kako se radi o iznimno neodgovornom ponašanju. Tvrdi kako smo tijekom dvije godine rata u Ukrajini čuli ukupno 33 najave nuklearnog rata. 

“Nuklearno oružje u taktičkom smislu ne znači apsolutno ništa”

“Svaka je bila povezana ne sa željom da slome otpor Ukrajinaca, oni jako dobro znaju da se Ukrajinci neće prestati boriti jer jako dobro znaju kako izgleda život pod ruskom čizmom; te poruke su bile namijenjene zapadnoj javnosti i da se prestane pomagati Ukrajini”, objasnio je. 

Istaknuo je kako Rusija želi legalizirati svoju teritorijalnu ekspanziju. “Svaki mafijaški vođa nastoji legalizirati svoj biznis. Ovdje moramo legalizirati njegova osvajanja u Ukrajini i pristati na korekciju granica kako on misli da bi trebalo biti”, naveo je. 

Napomenuo je kako se time otvara Pandorina kutija. “U slučaju Ukrajine i ruskih nuklearnih prijetnji treba biti svjestan jedne činjenice. Niti jedna velesila nakon 1945. godine nije koristila nuklearno oružje jer ono zapravo u konkretnom taktičkom smislu ne znači apsolutno ništa”, poručio je. 

“Neka se s tim nitko ne igra”

Uvjeren je kako bi upotreba nuklearnog oružja predstavljala priznavanje vlastite nesposobnosti i okretanje neutralnih zemalja protiv Rusije. “Ako bi ga upotrijebili, to je nepobitan dokaz da je vaša kopnena vojska nesposobnosti”, rekao je. 

“Drugo, s time Rusija istog trena gubi potporu svih koji su taj čas neutralni – Indija i Kina. Za NATO bi to bilo doista otrježnjenje i dokaz da je čovjek potpuno poludio, ali ono što je najstrašnije – to znači otvaranje nuklearne faze rata”, nastavio je. 

“Neka se s tim nitko ne igra jer to nije samo bacanje bombi i ‘velike lijepe gljive’, nego i bacanje radioaktivnih bombi. Dronovi lete 1200 kilometara”, naglasio je. Kazao je kako “komparativno jeftin dron” s nekoliko kilograma radioaktivnog materijala može napraviti štete.

“Imaš dron koji dođe iznad nekog grada veličine Zagreba, pukne nekoliko kilograma radioaktivnog materijala i učini taj grad neupotrebljivim 300 godina”, zaključio je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close