Tomašević: Postavljanje bokseva financirat će Grad i refundirati troškove

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2023. u 14:52
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na 300 lokacija bit će postavljeno 900 podzemnih spremnika, a to planiraju završiti kroz tri godine.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak, na godišnjicu primjene novog modela prikupljanja otpada, da je odvajanje otpada iznad očekivanja, te je predstavio sedam novih mjera, među kojima su financiranje bokseva i refundiranje troškova za njih.

Tomašević je na konferenciji za novinare predstavio sedam novih mjera za unaprjeđenje sustava odvoza otpada u Zagrebu.

Bit će refundirani troškovi za stotinjak postavljenih boksova

Grad preuzima financiranje izgradnje bokseva za zgrade te će se u 2024. iz gradskog proračuna financirati postavljanje bokseva na javnim površinama. Također, svima koji su platili postavljanje bokseva na javnim površinama bit će refundirani troškovi.

Rekao kako da je u Zagrebu postavljeno stotinjak bokseva, što napravili građani o svom trošku. Kaže da sada mogu financirati bokseve jer su stabilizirali gradske financije.

Također, Grad kreće s ugradnjom polupodzemnih spremnika koji će zamijeniti “zelene otoke”. Na 300 lokacija bit će postavljeno 900 podzemnih spremnika, a to planiraju završiti kroz tri godine.

Nastavlja se postavljanje podzemnih spremnika u centru Zagreba, trenutno ih je na sedam lokacija ugrađeno 25, a sljedeći tjedan će u funkciji biti spremnici u Jukićevoj, Deželićevoj, Perkovčevoj i Križanićevoj ulici.

Planiraju do kraja  godine ugraditi 75 spremnika, a do svibnja 2024. još 75, kada bi cijeli centar grada trebao biti pokriven s podzemnim spremnicima. Nakon toga više se neće ostavljati vrećice ispred ulaza u zgrade, a u centru će se ukloniti i “zeleni otoci”.

Četvrta mjera je povećanje kapaciteta Čistoće za odvoz otpada, kroz dva tjedna očekuju prve kamione od njih 15, a ostatak do travnja 2024. Još kupuju dodatnih 26 kamiona za sakupljanje otpada, isporuku očekuju tijekom ljeta 2024. Planiraju zaposliti i 200 novih komunalnih radnika.

Iduća je vezana za obiteljske kuće, za svih 90.000 će u siječnju krenuti isporuka kanti za plastiku. Nakon toga će i u kućama odvoz plastike i papira ići jednom tjedno.

Šesta mjera vezana je uz educiranje i informiranje građana, a prvenstveno je to besplatna aplikacija Razvrstaj MojZG, koja omogućuje građanima da odlaskom u reciklažna dvorišta dobiju besplatne plave vrećice i naruče besplatan odvoz glomaznog otpada.

Priprema se i povećavanje kapaciteta za nadzor i kažnjavanje, zaposlit će nove komunalne redare i radnike u Čistoći koji će se baviti kontrolom odlaganja otpada te ugraditi video nadzor na sve “zelene otoke” i lokacije podzemnih spremnika.

Za slučaj da se za odlaganje miješanog komunalnog otpada ne koristi plava vrećica pojedinačna kazna po korisniku je 65 eura. Radnici Čistoće su u rujnu napisali 2056 kazni.

Zagreb ima jednu od najjeftinijih cijena odvoza otpada u Hrvatskoj

Tomašević je istaknuo da je glavni cilj uspostave novog modela odvoza i naplate otpada bio znatno povećanje odvajanja otpada u kratkom roku, što je postignuto iznad svih očekivanja.

U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani povećane su količine odvojeno prikupljene plastike za 61 posto, papira za šest posto, a biootpada za čak 115 posto. Također, miješani otpad koji se odlaže na Jukuševec smanjen je za 22,5 posto.

Istaknuo je da Zagreb ima jednu od najjeftinijih cijena odvoza otpada u Hrvatskoj, koja se nije mijenjala unatoč inflaciji, povećanju materijalnih troškove i plaća radnika Čistoće. Fiksna cijena u Zagrebu je 5,97 eura, dok je u Velikoj Gorici 9,4 eura, Zaprešiću 8,25, Samoboru 10,6, Svetom Ivanu Zelini 8,99, Varaždinu 12,15, Čakovcu 8,36, a Sisku 7,25 eura.

Zagreb također ima nakon Splita najveći broj odvoza otpada po kućanstvu u Hrvatskoj, prosječno je 16 odvoza mjesečno za četiri različite frakcije, rekao je Tomašević.

Komentirajte prvi

New Report

Close