Tomašević kreće u prvi veliki građevinski projekt u Zagrebu: Evo gdje planira izgraditi ‘grad za mlade’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. svibanj 2022. u 11:31
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Radi se o prvom velikom građevinskom projektu u njegovoj eri budući da se u prvih 11 mjeseci otkako je na čelu grada bavio uglavnom svjetonazorskim pitanjima kao i zelenim politikama.

Tomislav Tomašević, koji za mjesec dana ulazi u drugu godinu mandata, želi kompleks bivše Zagrepčanke od 100 tisuća kvadrata u Heinzelovoj ulici pretvoriti u nešto što bi se kolokvijalno moglo nazvati “grad za mlade”, projekt vrijedan stotine milijuna kuna, piše u nedjelju Jutarnji list.

Radi se o prvom velikom građevinskom projektu u njegovoj eri budući da se u prvih 11 mjeseci otkako je na čelu grada bavio uglavnom svjetonazorskim pitanjima kao i zelenim politikama.

Prema dokumentu u planu savjetovanja s javnošću Grada Zagreba za 2022. godinu pod rednim brojem 53. najavljeno je pokretanje savjetovanja o utvrđivanju javnog natječaja za urbanističko-arhitektonsko rješenje gradskog projekta “Zagrepčanka”.

Da je grad odlučio riješiti pitanje ogromnog prostora bivše klaonice koji se prostire na 100 tisuća kvadrata nagovještava i 74. predmet članka koji glasi: Odluka o realizaciji gradskog projekta Zagrepčanka.

Tome da se nešto kuha u gradskim prostorijama i da se koriste svi krucijalni začini, svjedoči i odgovor Grada kojeg smo dobili. Potvrđuju nam kako je cijeli projekt pokrenut te kako se sve čini da realizacija krene sljedeće godine, navodi dnevnik.

Kao podloga tome, je i sociološka studija o gradskom projektu Zagrepčanka koja je objavljena prošlog prosinca, a koja je prošla ispod rada javnosti.

U studiji se predlaže moguće načine oživljavanju prostora bivše klaonice, istraživanje je naručio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada, a dokument je u posjedu Jutarnjeg lista.

Studija predlaže nekoliko rješenja za Zagrepčanku. Njezin bi prostor postao kombinirana stambena zona s poslovnom i javnom namjenom zaštićenih građevina industrijske baštine Zagrepčanke.

Gradili bi se stanovi za mlade, koji je Možemo! zagovarao tijekom izborne kampanje. Pružili bi mogućnost jeftinog i dugoročnog najma i olakšali život mladima u Zagrebu.

U sklopu bivše klaonice planira se i otvoreni javni park kao dašak zelenila u tom dijelu Grada. Za edukativne i kulturne svrhe namijenjen će biti Kulturni centar Trnje, a predložena je i izgradnja tržnice, male i moderne koja bi se ukomponirala u industrijsku ostavštinu.

U dokumentu se predlaže pretvorba dijela Zagrepčanke u sportsko-rekreacijsku zonu. Neizostavna je i instalacija dječjeg igrališta i pomaganje rješavanju socijalnog pitanja izgradnjom prostora za beskućnike, piše novinar Jutarnjeg lista Bruno Drempetić.

Komentirajte prvi

New Report

Close