Tomašević: Kreće najveći projekt u povijesti Zagreba. Vrijedan je kao četiri žičare

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2024. u 13:10
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su press-konferenciju. Nakon što su predstavili proširenje usluga za osobe s autizmom, osvrnuli su se na Projekt Zagreb, koji podrazumijeva obnovu zagrebačke vodovodne mreže.

“Riječ je o najvećem projektu u povijesti grada Zagreba te ujedno i najveći projekt koji je Grad prijavio na EU financiranje. A kao što znate, desetljećima se nije ulagalo u zagrebačku vodovodnu mrežu pa je sve gore stanje kad je riječ o gubicima vode”, rekao je Tomašević i dodao: “2007. Zagrebački holding, u sklopu kojeg je i VIO, emitirao je 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi, a pritom su se obvezali da će većinu investirati u vodnu mrežu, no na kraju je samo nekoliko posto od tog iznosa zaista završilo u vodnoj mreži, i zato imamo toliko pucanja cijevi i gubitaka, a mnogi nemaju pristup vodnoj mreži.

Sada ćemo mi ispraviti tu nepravdu. 25. ožujka je projekt prijavljen na EU fondove, a vrijedan je 323 milijuna eura. Dakle, on je vrijedan kao četiri sljemenske žičare. Ovo je najveći projekt u Hrvatskoj”, istaknuo je Tomašević te dodao kako će većinom biti financiran putem EU sredstava pa se zbog toga neće morati dizati cijene vode.

O ilegalnom odlaganju smeća

Govoreći o ilegalnom odlaganju otpada Tomislav Tomašević je rekao:

“Bilo kakva sfera prekršajne odgovornosti neće riješiti problem, to je kriminal. Firme zarađuju da ilegalno odlažu. To nisu građani, nego firme koje se time bave i to su kaznena djela protiv okoliša koja se u Hrvatskoj procesuiraju kao prekršaj. Dok je to prekršaj, ništa se neće promijeniti. Ovo ne rade građani, to nisu komunalni prekršaji, nego uhodani biznis koji treba tretirati kao kriminal.”

“Koje su ovlasti komunalnog redarstva u odnosu na bilo koje državne institucije?” pitao je i dodao: “On ne smije gotovo ništa. Može prijaviti nadležnim institucijama, ne može fizički nikoga spriječiti da bilo što radi. Bez države i strožih kazni i da se to tretira kao kazneno djelo, ništa se neće promijeniti. Više puta sam razgovarao s više ministara na tu temu, govorio da se mora promijeniti zakon, zasad nema sluha, nadam se da će biti nakon izbora. Otpad zbrinjavamo na legalnim odlagalištima, a i zato radimo Centar za gospodarenje otpadom da do 2028. nema više ni Jakuševca. Ilegalno odlagalište imamo i na istoku na Peščenici, grad plaća Čistoći da to riješi.”

Na pitanje zašto je odbijen prijedlog da se radi kontrola, da se vidi kome se predao otpad, Tomašević je objasnio: “Otvorili smo reciklažno dvorište za građevinski materijal u Resniku, tamo se reciklira. Ali tamo ne možemo odlagati otpad koji nema veze s obnovom od potresa, ali smo tražili dozvolu Ministarstva i za to”, prenosi N1.

O Turudiću, Sv. Duhu…

Govoreći o problemima pravosuđa i konkretnim slučajevima Tomašević je još dodao: “Bivši direktor Zagrebačkih Otpadnih Voda pravomoćno je osuđen za izvlačenje novca za neke građevinske radove. Visoki kazneni sud, u kojem je izvjestitelj bio Ivan Turudić, smanjio je kazne zatvora, a jedan od razloga je preveliki protok vremena. Imam nula povjerenja u DORH kad na njegovo čelo dođe Turudić.”

Govoreći o planu Grada za bolnicu sv. Duh rekao je: “Čekamo odluku Ustavnog suda je li zakon, koji nam je oduzeo upravljanje našom imovinom, u skladu s Ustavom. To je naša imovina, ali ne možemo više upravljati s njom. Ni druge županije nisu potpisale te sporazume, nije ni Zagreb. Mi smo u Skupštini u listopadu uputili na Ustavni sud zahtjev za ocjenu ustavnosti. Kad predstavničko tijelo uputi ocjenu ustavnosti, Ustavni sud bi to trebao riješiti u roku od 30 dana, a to se nije dogodilo, mi smo u travnju. Dok Ustavni sud ne da pravorijek, ne mislimo potpisivati sporazum.”

Na pitanje oko promjene zakona o inkluzivnom dodatku za osobe s invaliditetom i pitanja mnogih zar više nemaju pravo na naknadu od Grada, Danijela Dolenec je rekla:

“Ne radi se o odluci koja bi oštetila osobe s invaliditetom. Slijedom Zakona o socijalnoj skrbi Zagreb pruža ili osobnu invalidninu ili dodatak za njegu i pomoć u kući, to dobiva 18.000 korisnika. S obzirom na izmjene zakona koji mijenja obuhvat, razrede i slično, mi se moramo uskladiti, ali zato nam trebaju svi podaci što još uvijek nemamo. U najskorijem roku ćemo se uskladiti, čim dobijemo sve podatke.”

Komentirajte prvi

New Report

Close