Tolušić ove godine dopustio izlov srdele za Božić

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 19. prosinac 2016. u 21:59
Izlov je dopušten do 21. siječnja/D. Jaramaz/PIXSELL

Psihološki potez jer srdela ne čini ni 5 posto u ukupnoj blagdanskoj potrošnji ribe.

I dalje se vodi briga o zaštiti stokova, no srdele će ovoga Badnjaka biti, poručio je jučer ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Lovostaj na sitnu plavu ribu, srdele i inćune, kako bi se spriječila devastacija tih ribljih resursa, posljednjih je godina, među ostalim, padao i za blagdanske groznice kad građani tradicionalno nahrupe na ribarnice. No izmjenom dvaju pravilnika kojima se omogućuje ribolov okružujućom mrežim plivaricom – srdelarom od podneva 21. do podneva 24. prosinca, plovila manja od 18 metara, koja u protekloj godini nisu pretjerala s izlovom srdele i inćuna iznad 200 tona, ipak će na pučinu.

A najjeftinija riba stići će do siromašnijih građana, koji blagdansku deliciju bakalar ovih dana mogu tek gledati na policama trgovaca. Rat za srdelu uoči Božića ionako je više psihološki, s obzirom da ona ne čini ni 5% u ukupnoj blagdanskoj potrošnji ribe. Jučerašnja srdela, primjerice, koju su na zagrebačkom Dolcu ili negdje drugdje diljem Lijepe naše građani kupili kao svježu i platili je 25% više nego prethodnih dana (25 kuna), talijanska je iz sjevernog dijela Jadrana.

Lovostaj na hrvatske srdele i inćune, odnosno privremena zabrana ribolovnih alata koji devastiraju stok na našoj strani Jadrana, počeo je 15. prosinca, i nakon četverodnevne pauze koju je odobrio Tolušić, potrajat će sve do 21. siječnja, što našim ribarima dijelom nadoknađuje i EU. Mjere su očito urodile plodom jer su "srdela i inćun veći za pet", doznajemo od Damira Birkića, predsjednika Grupacije ribolova HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close