Toksikolog poručio građanima: ‘To su velike količine ugljikova monoksida, treba se skloniti’

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2022. u 13:31
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Izgorjela je tvornica stiropora u Bihaću. Sve mjerodavne službe su bile cijelo jutro na terenu, a toksikolog Davor Gretić kaže da se oni blizu tvornice trebaju zatvoriti

“Za sada je jako malo informacija no koliko vidim poduzeli su prve korake i mjere te upozorili lokalno stanovništvo da se sklone, zatvore prozore kako bi se zaštitili od udisanja raznih plinova koji nastaju u ovakvim požarima. Vjerojatno gori stiropor što je najveći problem za lokalnu zajednicu. Stvara se velika količina ugljikovog monoksida koji može ugroziti interventne ekipe i ljude koji žive blizu trenutnog požara, ali što ste dalje to je i opasnost manja tako da ne bi trebalo biti problema za hrvatske građane” kaže za 24 sata sveučilišni magistar toksikologije Davor Gretić s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jutros oko 7.05 je došlo do požara tvornice koja proizvodi stiropor, 10 kilometara od Bihaća. Po riječima jednog od vatrogasaca s terena, ekspandirani polistiren pri gorenju ispušta otrovne i kancerogene plinove. Prema službenim informacijama Civilne zaštite Grada Bihaća, radi se o tvornici Austrotherm u naselju Turija.

Dodaje kako udisanje ugljikovog monoksida izaziva najviše neurološke probleme.

“Ugljikov monoksid  veže se na eritrocite i blokira vezivanje kisika što uzrokuje probleme s disanjem, mučninu, povraćanje, utječe na mozak no ne vjerujem da će biti kroničnih posljedica jer će se ljudi maknuti od požara i zaštititi”, dodaje Gretić. Koliko će se širiti otrovni dim, ovisi o dugotrajnosti požara.

“Kada se ovakav crni oblak vine u zrak brzo se razgrađuje u atmosferi, djelovanjem svjetla, razrjeđivanjem zraka i slično pa su i toksične koncentracije puno niže. U kojem će se smjeru kretati ovisi o jačini i smjeru vjetra no vjerujem da će u Bihaću sve to pratiti i obavijestiti ljude na vrijeme. Još uvijek ne znamo što sve točno gori pa ne možemo davati ni konkretnije odgovore”, zaključio je Gretić.

Prema posljednjim nformacijama, požar je pod kontrolom vatrogasaca i jedinica civilne zaštite te nema opasnosti od širenja štetnih tvari za građane Republike Hrvatske. Ravnateljstvo civilne zaštite je u slučaju potrebe ponudilo pomoć

Komentirajte prvi

New Report

Close