Točno u ponoć na snagu stupaju nove mjere: Evo što se sve mijenja

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2021. u 11:21
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kao što je na konferenciji za novinare najavio Davor Božinović, nove mjere trajat će do 15. 6., a onda bi se trebalo procijeniti jesu li se stekli uvjeti za daljnje popuštanje.

Evo popisa novih mjera:

-Pekarnice mogu raditi do 23 sata umjesto do 22, a isto se odnosi i na zabranu prodaje alkoholnih pića od 23 do 6 ujutro.

-Na pogrebima nema ograničenja broja osoba, ali sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

-Uz stroge epidemiološke mjere, usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, dozvoljeno je svim restoranima, kao i slastičarnicama koje imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica.

-Na svadbi može biti do 120 uzvanika, moći će trajati dulje od 23 sata, a organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi cijepljeni, testirani ili preboljeli covid-19, a to nisu samo uzvanici nego i osoblje, pjevači, svi koji sudjeluju u svečanosti.

-Radno vrijeme casina, automat-klubova i mjesta za klađenje može biti do 23 sata. Ukida se obustava rada plesnih škola, radionica i dječjih igraonica.

-I dalje ostaje zabrana treninga u školskim dvoranama, a u ostalim dvoranama bit će dopušteni. Također se dopušta održavanje sajmova na otvorenom uz obvezne maske.

-Za vjerske obrede se više ne primjenjuje ograničenje do 100 osoba, već prema veličini prostora, minimalno četiri kvadrata po osobi.

-Ukida se ograničenje maksimalno 40 posto popunjenosti u javnom prijevozu, a ostaje obveza korištenja maski.

-Kad je riječ o prelasku granica, djeca do 12 godina koja putuju s roditeljima koji imaju potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test ne moraju imati negativan test ili ići u samoizolaciju.

Noćni klubovi svoja vrata još neće otvoriti. Epidemiolog Krunoslav Capak otkriva zašto: “U ovom trenutku smo zbog te postupnosti popuštanja mjera odlučili da nećemo još razmatrati otvaranje noćnih klubova, ali epidemiološki gledano, to jesu više dinamična mjesta nego što su restorani jer u restoran dolazite s poznatim ljudima i boravite duže vrijeme, manja je izmjena gostiju. S druge strane, u kafićima i noćnim klubovima je to puno dinamičnije.”

Stožer je jasan, popuštanje je postupno, ali: “Ne možemo slati poruku da je epidemiji kraj, nije.”

Komentirajte prvi

New Report

Close