‘To je vrlo zanimljivo’: Zagrepčanka imala tek ‘lakšu’ koronu, a sad ima visoku razinu antitijela

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2021. u 08:15
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Procjenjuje se da je za razvoj antitijela potrebno oko dva tjedna.

Kad osoba dođe u kontakt s korona virusom, tijelo razvija reakciju, odnosno antitijela kao odgovor njega. Pritom razlikujemo dvije vrste antitijela: IgM, koje mi epidemiolozi nazivamo ‘mladim antitijelima’, ili IgG, koje nazivamo ‘starima’. Razlika je u tome što se IgM antitijela razvijaju vrlo brzo nakon infekcije, ali isto tako brzo i nestaju, dok se IgG razvijaju kasnije i dulje zadržavaju, pojašnjava Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, komentirajući primjer jedne čitateljice.

Kad je prije otprilike četiri mjeseca obavila privatno serološko testiranje, pokazalo se da ima IgM antitijela na koronu, iako nije imala nikakve ozbiljnije simptome bolesti, osim što je nekoliko dana osjetila da su joj osjet okusa i mirisa bili nešto slabiji. Kad je ovog tjedna ponovila testiranje, pokazalo se da ima izrazito visoku razinu IgG antitijela. Testirala se prema metodi kod koje je referentna vrijednost 50 (važno je znati da se testovi i refenrente vrijednosti mogu razlikovati), dok je vrijednost IgG u njenom slučaju bila čak 164, pišu 24 sata.

– To je izrazito visok titar i vrlo je zanimljivo, jer iskustva pokazuju da tako visok titar razviju uglavnom samo ljudi koji su imali vrlo izražene simptome. No, o koroni još ne znamo dovoljno, čini se da je moguće razviti tako visok titar i bez toga – kaže Venus. Dodaje kako je teško reći koliko takva zaštita može trajati, bez obzira na to što je riječ o visokom titaru.

– Procjenjuje se da je za razvoj antitijela potrebno oko dva tjedna, pa je moguće da je gospođa bila u kontaktu s virusom oko dva tjedna prije nego je provedeno prvo testiranje. Još ne znamo dovoljno koliko takva zaštita može trajati, no ako je u mogućnosti, bilo bi dobro ponoviti test za otprilike tri mjeseca, pa vidjeti kako se titar kreće. Ako značajnije padne, tada se može cijepiti, kako bi povećala zaštitu – kaže. Dodaje kako još nije poznato ni to je li osobama s tako visokim titarom potrebno da prime dvije doze cijepljenja, ili je dovoljna jedna da bi se postigla dovoljna zaštita.

Komentirajte prvi

New Report

Close