To je teška bolest: ‘Ako se ne cijepimo, svi ćemo, prije ili poslije, dobiti koronu’

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2021. u 10:03
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

EMA nije rekla ništa novo, ona nema nikakve čvrste argumente za njihov stav za krvne ugruške koje su spominjali.

Europska agencija za lijekove u srijedu je na konferenciji za novinare izvijestila kako postoji veza između cjepiva AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka, te da bi ugrušci trebali biti navedeni kao rijetka nuspojava tog cjepiva. Građani se slabo odazivaju na cijepljenje AstraZenecom u Zagrebu, do je u Rijeci, koja je također organizirala masovno cijepljeno, isto AstraZenecom, rezultat puno bolji.

O toj temi u Novom danu N1 govorio je virusnim imunolog Stipan Jonjić.

“EMA nije rekla ništa novo, ona nema nikakve čvrste argumente za njihov stav za krvne ugruške koje su spominjali. Nije pronađena nikakva uzročno-posljedična veza, nema znanstvenih argumenata da bi netko rekao da nešto preporuče jer je nešto pronašao. Ostali smo na razini špekulacija u javnosti. Opasnost je velika, jer je građanstvo jako ugroženo. Svi ćemo, prije ili poslije, koronu dobiti, ako se ne cijepimo”, rekao je Jonjić.

“Na 25 milijuna ljudi bilo je 86 tromboza, dakle 3.4 tromboze na milijun ljudi. Svaki je čovjek vrijedan. Oni su naveli da je 18 završilo smrtno. Smrtnost je 0.72, manje od čovjeka na milijun ljudi. U Zagrebu bi to značilo jedan mogući smrtni slučaj na milijun ljudi. I to bi bilo možda puno, ali nema dokaza. Koronavirus je teška bolest. Ako dođe do teških slučajeva, a ako netko završi teško, 25 posto je šansa za trombozu. Mnoge manifestacije na periferiji centralnog živčanog sustava pojavile su se kod onih koji su preboljeli koronu, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close