Tko su budući stanari elitnog ‘kvarta’ s vilama i pogledom na Split, objavljene i cijene

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2022. u 10:12
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Podno uzvisine Greben, na samo 400 metara od Kliške tvrđave, prostire se 30 tisuća kvadrata građevinskog zemljišta na kojemu niče novo elitno stambeno naselje od cca 25 obiteljskih kuća.

Podno uzvisine Greben, na samo 400 metara od Kliške tvrđave, prostire se 30 tisuća kvadrata građevinskog zemljišta na kojemu niče novo elitno stambeno naselje, javlja Slobodna Dalmacija. Sačinjavat će ga najviše 25 obiteljskih kuća, smještenih iznad stare Kliške ceste, s prekrasnim panoramskim pogledom na splitsko-solinski bazen koji danas-sutra neće zakriti nikakve novogradnje. Za sve kuće vrijedi i prostornim planom Općine Klis određena maksimalna visina koja predviđa prizemlje i dva kata.

Kad se tomu doda da lokalna vlast radi na poboljšanju postojeće komunalne infrastrukture, jasno je zašto su Greben za svoj budući dom, uz mještane, odabrali i poznati sportaši, bankari, poduzetnici… Među ostalima nogometaš Mijo Caktaš koji je 2019. kupio 894,5 kvadrata za iznos od nepunih 765 tisuća kuna. Caktaš je za svoj objekt s bazenom već ishodio i pravomoćnu građevinsku dozvolu. U fazi ishođenja građevinske dozvole za jednu od ukupno tri parcele, ukupne površine 1962 kvadrata, plaćene 569.706 kuna, kupljene također 2019., jest Marin Vlašić iz poznate sportske obitelji.

Sportskom miljeu u naselju pridonijet će i lokalna imena, nekadašnji golman i aktualni predsjednik NK Uskok Goran Vidić te Tomislav Radić, bivši trener kliškog trećeligaša. Oni su također kupci zemljišta na Grebenu. Vidić je za svojih 470 četvornih metara platio 543,5 kuna po kvadratu. Radić je pak s partnerom kupio 897 metara četvornih koji su ukupno koštali 571.414 kuna.

Kvalitetu lokacije prepoznala su i dvojica članova Uprave OTP banke u Splitu, Bruno Biuk i Zvonimir Akrap. Biuk je svojih 754,86 četvornih metara platio nešto više od pola milijuna kuna (506.133 kuna), dok je Akrap za svojih 800,77 kvadrata izdvojio 551.893 kune.

Kao jedan od osnivača udruge Franak široj javnosti poznat je i magistar farmacije Ivan Kontrec iz Splita. Kontrec je početkom 2018. po cijeni od 550 kuna po kvadratu kupio parcelu od 578 četvornih metara. Poduzetnik Nikša Čulić, vlasnik solinske tvrtke “Čulić elektro centar” kupac je parcele od 578 metara četvornih za koju je izdvojio 614 kuna po kvadratu. Među kupcima je i Tino Vrcelj, član Uprave splitske tvrtke ′Vit-projekt′ za graditeljstvo. Vrcelj je kupio teren od 554 kvadrata sredinom 2018. godine, a plaćena je 616 kuna po četvornom metru. Dozvolu je ishodio u lipnju 2021. godine.

Treba dodati da je ′Vit-projekt′ za Općinu Klis radio elaborat parcelacije velike izvorne zemljišne čestice na kojoj se gradi novo naselje. Upravo tako, Općina je bila vlasnik 30 tisuća kvadrata na Grebenu koje je dala parcelirati i potom od početka 2018. javnim natječajima ponudila na prodaju.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

“Na području Grebena je bila planirana izgradnja hotelsko-ugostiteljskih objekata. Ta naša ponuda investitorima bila je objavljena u katalogu investicija RH, podijeljenom po našim veleposlanstvima. Budući da nije bilo zainteresiranih, odlučili smo se na parcelaciju većeg dijela terena gdje će biti naselje, a u najsjevernijem dijelu gradit će se i aparthotel, ali neće biti velik kao što je 2018. pokazano na prezentaciji”, ističe načelnik Jakov Vetma.

S objavom nadmetanja za prodaju parcela počelo se, prema odluci Općinskog vijeća, u prvom dijelu 2018., u kojima je bila istaknuta i početna cijena ponuđenih kvadrata.

“Radili smo transparentno, a cijene su formirane temeljem procjene sudskog vještaka, ponude su otvarane na javnoj licitaciji i sve je obavljeno bez ikakvih repova”, kaže Vetma.

Kad je riječ o trgovanju nekretninama, načelnik ističe da se u Klisu događa puno toga i mimo prodaje općinskog zemljišta. Privatni vlasnici također grade, prodaju, kupuju, a zadatak lokalne vlasti je, veli, kontrolom spriječiti da u prostoru ne bude nereda.

“Moramo voditi računa da ne uništimo autohtonost Klisa kao povijesnoga grada, da ne narušimo njegovu vizuru, a osnovni preduvjet za to je da ne uništimo Tvrđavu”, tvrdi Vetma.

Ovakav potez pokazao se financijski uspješnim za Općinu. Prodajom parcela u klišku se blagajnu, naime, slilo više od 10 milijuna kuna.

“Najviše nam služe za naš udio u sufinanciranju EU-ovih projekata. Da biste dobili bespovratna sredstva iz Europske unije, morate i sami sudjelovati u financiranju projekata, a na našem području ovoga trenutka imamo 200 milijuna kuna javnih investicija i sve se financiraju sredstvima EU fondova”, ne krije Vetma zadovoljstvo.

Osim toga, tko prodaje i kupuje, što nije mimoišlo ni ovu općinu. Dijelom sredstava ostvarenih prodajom parcela na Grebenu, kupljeno je, primjerice, zemljište za parking u centru mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close