Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Tko preživi – pričat će

Dajana Mrčela, predsjednica UPIDuT-a i predsjednica Uprave Saponije.

Dajana Mrčela
15. prosinac 2022. u 22:00
Dajana Mrčela/N. Žganec/PIXSELL

Nedavno sam javno upozorila da se pred prerađivačkom industrijom otvara ponor, samo ne znamo još koliki je taj i koliko smo daleko od ruba. Neizvjesnost s cijenama energenata i izostanak odgovora EU unije predstavlja jedan od najvećih utega nad glavama prerađivača.

Hoćemo li planirati troškove s ulaznom cijenom plina koja je 5 ili 13 puta viša i kako ćemo amortizirati dvoznamenkasti rast cijena sirovina ne ostavlja previše prostora u planiranju drugih izdataka.

Primjerice, hoćemo li moći, nakon ulaganja u minimalnu plaću planirati i dodatna povećanja primanja jer su ljudi, uz proizvodnju, ključ uspjeha hrvatske industrije. NPOO natječaji još su jedno područje u kojem industrija ima vrlo ograničene mogućnosti, iako ima možda i najveći potencijal povrata vrijednosti takvih ulaganja.

Izazova industrije ima puno, a rješenja na vidiku vrlo malo. Prerađivačka industrija ostvaruje četvrtinu prihoda realnog sektora, isto toliko zapošljava i drži najveći udio u izvozu, te smo dosad, više-manje, radili u tišini i borili se s čim smo imali. Naše potrebe u javnosti nismo posebno isticali. No, opasnost od ponora potaknula je ovo ljeto da se prerađivači počnu okupljati te analizirati prilike i probleme koji ih pogađaju.

Stoga su se u relativnom kratkom vremenu, u Udruzi prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji okupile tvrtke koje zajedno ostvaruju više od 8 i pol milijardi kuna prihoda i zapošljavaju gotovo 12.000 djelatnika. Visoka razina neizvjesnosti potakla je na razmjenu praksi gotovo svih važnijih tvrtki hrvatske prerađivačke industrije pa smo se sa svim pokazateljima, (u čijoj je pripremi sudjelovalo tridesetak kompanija sa 30.000 zaposlenih) obratili i članovima Vlade.

Prepoznaju su svi oni važnost industrije – stigli smo u ovih par mjeseci razgovarati s ministrom Filipovićem, Tramišak i Primorcem te svakome od njih predstaviti izazove i prijedloge rješenja. Došli smo i do ohrabrujućih obećanja. Razgovarali smo o smanjenju trošarina na laka loživa ulja te dobili načelnu potporu ministra

Primorca da će u periodu energetske neizvjesnosti razmatrati smanjenje trošarina na europski minimum, što je pozitivan korak. S ministarstvom gospodarstva prolazimo dodatne kriterije za NPOO bespovratna sredstva kako bi natječaji bili dostupniji većem broju tvrtki. Radimo, ali opet više u tišini.

Čeka nas neizvjesna zima, a događanja na tržištu ovisit će o vremenskoj prognozi i geopolitičkim zbivanjima. Saponia, a vjerujem i mnogi drugi prerađivači usprkos svemu tome moraju planirati i realizirati pokrenute investicije, nastaviti s procesima energetske učinkovitosti i zelene tranzicije, te nastaviti ulagati u naše zaposlenike i njihovu dobrobit. Bit će teško i izazovno, a tko preživi, pričat će.

New Report

Close