Tko ne živi u svom stanu, mora odmah vratiti kredit

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2018. u 12:14
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar naglašava pozitivne utjecaje poticane stanogradnje te najavljuje gradnju novih stanova na Krku, u Đurđevcu, Punatu, Splitu, Solinu, Trogiru, Šibeniku, Zadru…

Ministarstvo graditeljstva provodi dva konkretna programa za stambeno zbrinjavanje hrvatskih građana. Jedan je onaj noviji, koji se odnosi na subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana ili kuće te za gradnju kuće, a drugi je nešto stariji – program poticane stanogradnje.

Kako piše Glas Slavonije, program društveno poticane stanogradnje u Hrvatskoj je pokrenut s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih, uz zajamčenu kvalitetu i završavanje radova u roku, ali i radi poticanja razvitka građevinarstva kao multiplikatora općeg razvitka te povećanja broja zaposlenih.

Najava obračuna

Program se sastoji od nekoliko cjelina – najma nekretnine, poticanja kupnje kuća ili građevnog materijala, a najpoznatija je mjera kupnja POS stana. Pravo na kupnju stana uz obročnu otplatu imaju građani te jedinice lokalne samouprave i druge pravne osobe sa sje­dištem u RH radi davanja stana u najam. Prednost imaju oni kojima je to kupnja prve nekretnine. Prema modelu POS-a dosad je u Hrvatskoj izgrađeno 8000 stanova, a prema najavama aktualne vlade, do kraja njezina mandata planira se izgraditi još tisuću stanova. Slavonija je također uključena u taj program, najviše je POS stanova u Osijeku (110), potom u Vinkovcima (51) te u još sedam gradova – Virovitici, Daruvaru, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Požegi, Đakovu i Donjem Miholjcu (u svima njima je između 20 i 30 stanova), ukupno dakle tristotinjak stanova. U POS program uključio se i Grad Belišće, koji je državi dodijelio zemljište za gradnju POS stanova.

Ipak, kako je to nedavno najavio Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, u prvom tromjesečju 2019. kreće se u izmjene zakona o poticanoj stanogradnji, a one će se prije svega ticati POS stanova. Ministar najavljuje i obračun s onima koji su proteklih godina zloupotrebljavali tu mjeru. Pokazalo se, naime, da postoje slučajevi zlouporabe – pojedini vlasnici POS stanova, prije svega na Jadranu, svoje stanove iznajmljuju kao turističke apartmane. Ministar zbog toga najavljuje mjere kako bi se ispitale zakonske mogućnosti djelovanja protiv takvih rabota, i odluku da početak 2019. godine bude u izmjenama zakona prema kojima će svakome tko se stanom koristi u druge svrhe osim za stanovanje kreditni aranžamani odmah sjesti na naplatu. U tu svrhu Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obavijestit će kreditnu instituciju, koja će postupati dalje. Pitanje koje se nametnulo samo po sebi jet tko će kontrolirati koriste li se POS stanovi za stanovanje ili za iznajmljivanje i prodaju.
Kontrola APN-a

– APN će obavljati kontrolu, u kontaktu smo i s Ministarstvom turizma, a u današnje vrijeme online usluga i društvenih mreža, koje se koriste u takvim poslovima, iskustvo je pokazalo da su građani skloni prijavljivanju onih koji zloupotrebljavaju model. Siguran sam da ćemo takvima stati na kraj – rekao je ministar Štromar nedavno Hini.

Ipak, ministar naglašava pozitivne utjecaje poticane stanogradnje te najavljuje gradnju novih stanova na Krku, u Đurđevcu, Punatu, Splitu, Solinu, Trogiru, Šibeniku, Zadru…

U Slavoniji, doduše, nema turističkog rentanja, ali za Osijek, kao studentski grad, nije isključena mogućnost da koji POS stan bude izdan studentima u najam. Uostalom, posljednja zgrada izgrađena prema programu POS-a, u Vukovarskoj ulici, sa svojih 38 stanova vrlo je blizu, na deset minuta hoda, studentskog kampusa… Ovdje u Slavoniji je, međutim, poznatiji jedan drugi problem, što doduše nije nezakonito, ali moralno upitno jest. U Slavoniji je zbog ratnih zbivanja s početka devedesetih mnogo onih koji su napustili to područje, a otišli su iz stanova za koje su imali stanarsko pravo. Poslije su ostvarili pravo na korištenje novih stanova, za koje su naposljetku dobili priliku i otkupiti ih. Ne, istina, baš po posebno povoljnim uvjetima (za razliku od POS programa), ali bilo je dovoljno da uplate samo jednu ratu kredita pa da se vlasnički uknjiže. Većina je taj stan vrlo brzo i preprodala. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako bi država krenula u naplatu svih kredita, to bi na koncu značilo velike troškove za državni proračun u sudskim sporovima. Radi toga što su kupci uknjiženi kao vlasnici i zapreka iznajmljivanju ili prodaji nema u sadašnjem zakonu. Možda će se to radit namjerno da odvjetnici dobro zarade na teret državnog proračuna na kraju. Pravila igre se moraju znati i nisu promjenjiva kako se kojem ministru ukaže u snu.

New Report

Close