Tko je novi 33-godišnji pomoćnik ministra zdravstva i kako je došao na tu poziciju?

Autor: Marija Crnjak , 01. veljača 2018. u 19:00
FOTO: Marko Lukunić

Financijskim poslovima, fondovima Europske unije, međunarodnim projektima i javnom nabavom u hrvatskom zdravstvu ubuduće će se baviti 33-godišnji Gordan Žanić, novi pomoćnik ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Gordan Žanić diplomirao je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u Zagrebu (ZŠEM), smjer management. Iza sebe ima poduzetničku karijeru u koju kreće s 24 godine, kad osniva tvrtku Ekoton za trgovinu uredskim materijalom, gdje je bio jedini zaposleni, a bavio se trgovinom uredskog materijala. Tvrtka je radila do 2013. godine, u kojoj je imala 7 tisuća kuna prihoda uz gubitak od 62 tisuće kuna te je nakon neuspjelog pokušaja predstečajne nagodbe u svibnju 2016. otišla u stečaj. U međuvremenu se 2011. Žanić prijavio kao protukandidat Nadanu Vidoševiću na mjestu šefa HGK, nezadovoljan svojim statusom u Komori, odnosno statusom svih malih i srednjih poduzetnika. Kako su tada prenijeli mediji, Žanić se prijavio nakon što je saznao da je jedini uvjet za natječaj poznavanje stranog jezika, a najavio je reorganizaciju HGK i promjene u statutu.
Kako stoji na njegovu profilu na Linkedinu, Žanić je oko godinu dana radio kao product manager u tvrtki Ishida Europe, potom oko 1,5 godinu kao direktor prodaje u Agrokorovoj web trgovini Abrakadabra.

Kako se iz biografije ne vidi iskustvo u sustavu zdravstva, zapitali smo Ministarstvo zdravstva koje su Žanićeve reference za novu poziciju te je li imenovan zbog članstva u stranci. Kako je poznato, Žanić je bio desna ruka Kujundžiću u stranci Hrvatska zora, koja je ugašena 2016. kad je na čelo HDZ-a došao Andrej Plenković. U Kujundžićevoj stranci Žanić se posebno zalagao za bolji život mladih u Hrvatskoj, a prilikom imenovanja na mjesto predsjednika zagrebačkog HZ-a izjavio je da treba stati na kraj politici uzimanja. 

„Mladi iseljavaju, umirovljenici kopaju po kantama, a poduzetnici jedva preživljavaju. Hrvatskoj zori trebaju oni kojima je sadašnjost teška, ali ne odustaju od budućnosti. Svojim primjerom treba stvarati moralno i demokratsko društvo“, rekao je tada Žanić, naglasivši da se politika tiče svakoga. Mlade je tada pozvao da „potrgaju karte za daleki svijet jer ovdje ima budućnosti, uz Hrvatsku zoru, gdje se svačiji glas i ideja jednako čuju.'“

Nije nam poznato je li se Žanić pridružio većini Zoraša koji su nakon raspada stranke prešli u HDZ, s obzirom da nam iz Ministarstva nisu odgovorili na to pitanje.

Pojasnili su nam tek kako je Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva zdravstva ustrojena Uprava za financijske poslove, fondove Europske unije, međunarodne projekte i javnu nabavu, u kojoj su objedinjeni poslovi koji se odnose na sve financijske poslove, fondove Europske unije i međunarodne projekte i javnu nabavu. 

"Rad Uprave organiziran je kroz tri Sektora, i to Sektor za financijske poslove, Sektor za fondove Europske unije i međunarodne projekte i Sektor za javnu nabavu. Zbog osobito složenih i zahtjevnih poslova koji su ujedno poslovi potpore za uže ministarstvo ali u velikom dijelu i za zdravstveni sustav u cjelini bilo je nužno imenovati pomoćnika ministra koji će ministru kao čelniku tijela biti odgovoran za provedbu svih poslova iz djelokruga Uprave za financijske poslove, fondove Europske unije, međunarodne projekte i javnu nabavu", pojasnili su iz Kujundžićeva ureda.

Potvrdili su da je rješenje o imenovanju Vlada donijela na prijedlog ministra zdravstva.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Gordan Žanić diplomirao je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u Zagrebu (ZŠEM), smjer management.

Iza sebe ima poduzetničku karijeru u koju kreće s 24 godine, kad osniva tvrtku Ekoton za trgovinu uredskim materijalom, gdje je bio jedini zaposleni, a bavio se trgovinom uredskog materijala. Tvrtka je radila do 2013. godine, u kojoj je imala 7 tisuća kuna prihoda uz gubitak od 62 tisuće kuna te je nakon neuspjelog pokušaja predstečajne nagodbe u svibnju 2016. otišla u stečaj.

U međuvremenu se 2011. Žanić prijavio kao protukandidat Nadanu Vidoševiću na mjestu šefa HGK, nezadovoljan svojim statusom u Komori, odnosno statusom svih malih i srednjih poduzetnika. Kako su tada prenijeli mediji, Žanić se prijavio nakon što je saznao da je jedini uvjet za natječaj poznavanje stranog jezika, a najavio je reorganizaciju HGK i promjene u statutu.

Kako stoji na njegovu profilu na Linkedinu, Žanić je oko godinu dana radio kao product manager u tvrtki Ishida Europe, potom oko 1,5 godinu kao direktor prodaje u Agrokorovoj web trgovini Abrakadabra.


Ajde ostavit po strani što je završio "faks", ali tvrtka mu je imala prihod od 7 tisuća kuna!? Pa da je prodao 1 laptop ili sam sebi svaki dan "prodao" kavu-dvije imao bi više!!! I onda se još usudio ići u PSN? I to je poduzetnik!? Pa tko tu koga j….?

Pa se nakon velikog uspjeha u poduzetništvu odlučio na HGK, a zbog njega je Abrakadabra toliko "popularnija" od konkurencije valjda.

Tomu su već i žniranci ušli u Kujunđićevo d****.

A dobro kaj se čudite.

Pa mi imamo županije koje nam vodi konobar.

Ako mi ne možemo naći ljude koji su završili škole za pojedino radno mjesto onda nam bogme ne trebaju županije a još manje zamjenici ministra koji su niš koristi.

U ovom slučaju rekao bi da nam ne trebaju i ovakvi nekompetentni min istri.

Ako ste završili liječnički fakultet bavite se liječenjem, da bi mi ostali ostali zdravi.

u glavi.

Osim obitelji Žanić/iz Rijeke, i NOvog Vinodolskog/ koja dugi niz stoji na političkoj sceni i rastura lokalno, ne znam -da li to ima veze s dotičnim gospodinom…..? To što je završio elegantan fakultet, može
značiti i da je sposoban ali ” mala ljenčuga..”..Ipak, većinom se PITAJU ministri: Koga želite za svog savjetnika -pomoćnika, jer Vi ćete s njime raditi….? Tako da vjerujem da su oboje – karakterno dobri
ljudi, ali uz neiskustvo -to može u hrvatskom političkom brlogu – biti kobno….jer ovdje treba
doći Stipe i šakama pokazati, koga trebaju a koga ne trebaju u odlučivanju…..
Ministarstvo zdravstva je politička tvrđava, koju nije lako ni otvoriti, a kamoli mijenjati raspored
po sobama…

Hahaha koja sprdnja od životopisa! Ali ambicija je jača od minobacača! Sad će uništavat na velikoj skali i ući u bubanj za uhljeba godine! Jeli napisao ime na potplatima cipela da se vidi u Kujundžiću?

New Report

Close