Tko je Kristijanu omogućio da dobije 60.000 kn mjesečno?

Autor: Jadranka Dozan , 07. travanj 2015. u 22:00
Boris Lalovac i Vladimir Kristijan/Sanjin Strukić/PIXSELL

Nije zaslužio otpremninu, ocijenio je ministar Lalovac i najavio da novi šef Uprave neće imati spornu otpremninu.

Otpremnina donedavnog predsjednika Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Vladimira Kristijana posljednjih je dana digla mnogo prašine, a ministar financija Boris Lalovac u utorak je napokon novinarima iznio i svoje viđenje tog slučaja.

"Nije zaslužio otpremninu", rekao je Lalovac, koji je ujedno predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a. Pozvao se pritom na nekoliko činjenica koje su i zaintrigirale medije za tu priču; od toga da je Kristijan državnu razvojnu banku vodio samo devet mjeseci do toga da je odlazak iz banke njegova odluka, tj. da je posrijedi bila ostavka, a ne otkaz. Lalovac je usput najavio kako u ugovorima s novom Upravom, koji još nisu potpisani iako je Dušan Tomašević već imenovan za novog šefa HBOR-a, "neće biti mogućnosti za otpremninu ako sami daju ostavku".

Dodao je i kako su Kristijanu ponudili mjesto u Hrvatskoj poštanskoj banci "upravo kako ne bi konzumirao tu otpremininu", ali on je odustao od toga. Mada smatra kako za tih devet mjeseci provedenih u banci nije zaslužio otpremninu, Lalovac naglašava kako je to bilo "njegovo pravo". On je pak "sigurno ne bi uzeo da je na njegovom mjestu". Ministar nije objasnio kako je uopće došlo do toga da se menadžeru koji se sam povuče omogući da dobije otpremninu i nije li to upravo zona njegove odgovornosti.

U slučaju Kristijana, a imajući u vidu da najviša neto plaća u HBOR-u iznosi gotovo 25.500 kuna, 12 mjesečnih plaća otpremnine značit će da će svojih devet mjeseci rada u HBOR-u na kraju naplatiti gotovo 60.000 kuna mjesečno. Nakon epizode s Kristijanom, Vlada je sredinom ožujka NO-u predložila imenovanje Tomaševića za predsjednika Uprave, ali u menadžerskom njegovu ugovoru eliminirat će se mogućnost da sam da otkaz i dobije otpremninu. Lalovac je post festum poručio i da nije bilo političkih pritisaka na Kristijana, a zamjera mu i sporost u obradi predmeta te (ne)dostupnost kredita malim poduzetnicima.  

Plaća 25.485 kn

50% više nego Kovačevu 

Iz nedavnog izvješća DUUDI-ja o poslovanju društava od strateškog interesa u prvih devet mjeseci 2014. proizlazi da je donedavni čelnik HBOR-a imao neto plaću 25.485 kuna. Toliko su, naime, iz banke naveli kao iznos najviše neto plaće na kraju promatranog razdoblja, s tim da je uz navedenih 25.485 kuna istaknuto da je to 50,4% više nego godinu prije. Njegov prethodnik je, dakle, imao oko 8500 kuna nižu neto plaću, a kako stvari stoje s ukupnim primanjima u zoni je nagađanja. Troškovi HBOR-a za 320 zaposlenih lani su do kraja rujna iznosili 57 milijuna ili 11% više nego godinu prije.

Komentari (6)
Pogledajte sve

60,000kn…vaaaauuu, koja vrtoglava cifra…taj mora da je neki krupni kapitalist.

Nije problem sto je drzava po-ne-zna-koji-put dokapitalizirala Petrokemiju 2013g, a ova je otad sprzila par stotina milijuna kuna. To nije problem jer Petrokemija je nase nacionalno blago. Al je veliki problem kad ministar spizdi 3,000 kuna na odlazak na skijanje-pa se o tome pise danima jer to je hrvatima jako jako vazno (otprilike kao i severinini selfiji ili rozgina proljetna minica).
Nije problem odustat od koncesije za autoceste i placat 50 milijardi kuna u narednih 15g, problem je u par stotina tisuca kuna koji su placeni financijskim savjetnicima (tih par stotina tisuca medijski naraste u nekoliko stotina milijuna jer tako je rekao neki sindikalac, a sindikalac sigurno zna jer obicno ovi jako pametni zavrse u sindikatu).
Nije problem imati rafinerije s kapacitetom od 6m tona iako je potraznja manja od 3m tona, jer se naravno radi o strateski vaznom nacionalnom bla bla…itd. Boga ti dragog, ima li neko strateski vazno nacionalno sr*nje a da ostvaruje profit?
Dakle, nije neki problem ulupat cca 30% javnog duga u raznorazne petrokemije, hpb-ove, brodogradilista, airlines-e, autoceste i druge ‘strateski’ vazne luzere, problem je 60,000 kikirikija (pa moja frendica s faksa u Rothschildu zaradi 60,000 mjesecno, a ima tek 25g i diplomirala je prije 3g).

Opcenito govoreci, rad se placa, kvalitetan rad se jos vise placa.
Da bi privukao nekog u drzavni sektor, moras mu ponuditi vise nego sto zaradjuje u privatnom sektoru. Jer, tko bi normalan presao u javni sektor za manja primanja i jos imao budalu tj drzavu za vlasnika? Nitko, prelaze uglavnom tzv underachieveri tj ispodprosjecni. A oni vas na kraju puno vise kostaju od ovih astronomskih 60,000…

Maras predložio , Milanović naredio Lalovcu da potpiše ugovor a Kristijan ih naguzio.

H D Z , tko drugi. To što SDP.ovci ne stignu izmjenjivati sve
gluposti , to je problem vremena , a ne volje …..naravno, da će
svakom slijedećem skresati primanja.

Ma političari te orpremnine kao i sve drugo podjele s primaocem. Nijedan poznatiji političar ili gradonačelnik očito ne živi od place koje se kreću od 14-20 tis kN a imovina im je svima multimilijunska.

New Report

Close