Tko je Anica Djamić, hrvatska veleposlanica koja odbija napustiti Ukrajinu

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2022. u 09:14
FOTO: Reuters

Jučer se u Saboru, kada je premijer Plenković podnosio izvješće o stanju u Ukrajini, prolomio spontani pljesak. Zastupnici su njime pozdravili ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kirilića, ali i našu veleposlanicu u Ukrajini, Anicu Djamić, koja je hrabro ostala u Kijevu prvih tjedan dana ruske invazije.

Naime, Djamić je jedna od rijetkih zapadnih diplomata koji su u tako dugom periodu ostali u ukrajinskoj prijestolnici i redovito izvještavali o situaciji u toj zemlji, mada je Kijev bio pod stalnom prijetnjom raketnih napada.

Još prije petnaestak dana, prije direktne invazije na Ukrajinu, u Kijevu se nalazilo stotinjak stranih veleposlanika, no nakon napada oni su počeli odlaziti te ih je ostalo samo desetak, a među njima i Djamić.

Djamić je odrješito odbijala napustiti Kijev dok svi Hrvati iz glavnog grada ne budu na sigurnome, no u ponedjeljak je Plenković donio odluku da mora napustiti taj grad i izvještavati o invaziji sa sigurnijeg mjesta. “S obzirom na pogoršanu sigurnosnu situaciju u Kijevu i napade na glavni grad Ukrajine, jučer sam dao naputak našoj veleposlanici Anici Djamić da napusti Kijev”, rekao je jučer Plenković u Saboru. Dodao je da je ona na putu prema Lavovu, gdje će ostati i obavljati svoju dužnost, pomagati hrvatskim državljanima i pratiti situaciju u Ukrajini.

“Ona je dobro i vjerujemo da će u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, biti sigurna”, kazao je premijer.

Javljanje iz skloništa

Ime naše veleposlanice postalo je poznato u javnosti zbog njenog hrabrog istupanja, razgovara s hrvatskim državljanima u Ukrajini i redovitog izvještavanja iz Kijeva unatoč po nju opasnoj situaciji.

Prije tri dana se, primjerice, javila u HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska iz skloništa. “To je već četvrta noć u skloništima. Od sinoć do jutros četiri je puta oglašena uzbuna. Budući da dobivamo upozorenja kako postoji ozbiljna opasnost od napada, onda se građani pozivaju da ostanu u svojim kućama, a kada se oglase sirene, silaze u skloništa. Skloništa su vrlo često obični podrumi, ali treba reći da je grad otvorio stanice metroa za potrebe skloništa pa je ulaz u metro besplatan”, rekla je za HRT veleposlanica Djamić.

“Od jučer navečer do jutros je četiri puta bila oglašena uzbuna. Čuli smo detonacije. To nam je postalo sad već nešto svakodnevno. Naravno da je onda pametnije ostati ondje gdje se osjećamo najzaštićenijima”, dodala je.

Na kraju razgovora je kazala da je ona u Ukrajini i da je njezino mjesto sada ondje. “Ako se za odlazak pojavi potreba, onda ćemo gledati koji su putevi”, zaključila je Djamić koja je dala na znanje da ne želi napustiti Ukrajinu dok je u njoj ijedan hrvatski državljanin, prenosi Index.

Mesić: Bila je dobra analitičarka

O veleposlanici Djamić ne zna se puno. Radi se o iskusnoj diplomatkinji koja je još sredinom 1990-ih radila u Uredu predsjednika, gdje je bila pomoćnica savjetnika za vanjsku politiku. Prije Ukrajine je od 2014. do 2018. bila veleposlanica u Švedskoj. Od 2019. obnaša ulogu veleposlanice u Ukrajini.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić imenovao ju je od 2000. do 2005. savjetnicom za europske integracije. Kazao je za 24 sata da je bila jedna od najsavjesnijih savjetnica koje je imao.

“Anicu sam zatekao u uredu kada sam postao predsjednik i smatrao sam za sve koji su profesionalno radili svoj posao da ih treba zadržati. Svi službenici su ostali kada sam ja došao na Pantovčak jer su, kažem, radili svoj posao. Od savjetnika sam zadržao one koji nisu radili u propagandi. Gospođa Anica bila je jedna od njih, vrlo educirana, govorila je više jezika. Bila je dobra analitičarka”, kazao je Mesić.

Komentirajte prvi

New Report

Close