Tko će dobiti posao? Stigle ponude za gradnju ključne prometnice na cesti prema Pelješkom mostu

Autor: Poslovni.hr , 16. travanj 2021. u 12:59
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Hrvatske ceste sad će pregledati i ocijeniti svaku od tih ponuda.

Na javno nadmetanje za gradnju čvora Brijesta na pristupnoj cesti Pelješkom mostu u Hrvatske ceste pristigle su dvije ponude – grčkog Avaxa i austrijskog Strabaga – a iznos i jedne i druge veći je od procijenjene vrijednosti radova, 42 milijuna kuna bez PDV-a. Strabag je tako ponudio da će taj posao odraditi za 47,7 milijuna kuna, a Avax za 53,1 milijun kuna, piše Večernji list.

Hrvatske ceste sad će pregledati i ocijeniti svaku od tih ponuda. A onaj tko ne bude izabran imat će pravo na žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Strabag i Avax već su vodili “ratove” putem žalbi DKOM-u na natječajima za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu.

Tako se početkom 2019. Strabag žalio na odluku da posao gradnje dionice Duboka – Sparagovići (Zaradeže) dobije Avax. I u tome je uspio jer je DKOM poništio tu odluku. Hrvatske ceste zatim su donijele novu odluku prema kojoj je za taj posao odabrana Strabagova ponuda. Na tu odluku onda se žalio Avax, ali ju je DKOM odbacio. Na drugom natječaju, za gradnju stonske obilaznice, poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, odabrana je Avaxova ponuda, ali se Strabag žalio na to. No neuspješno jer je komisija odbacila žalbu.

Avax je za stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići (Zaradeže) – Prapratno i Prapratno – Doli dao ponudu od 511,5 milijuna kuna, a Strabag za dionicu Duboka – Sparagovići (Zaradežde) 478,3 milijuna kuna. Stoga je i logično da su se samo oni javili na natječaj za čvor Brijesta.

Sve njihove žalbe, kao i one upućene prije na natječajnu dokumentaciju, produljile su rokove za ugovaranje i početak gradnje pristupnih cesta Pelješkom mostu zbog čega će most biti završen nekoliko mjeseci prije cesta. A da bi se most čim bude sagrađen i dobije uporabnu dozvolu mogao pustiti u promet početkom 2022., ključan je čvor Brijesta preko kojeg će biti spojen na postojeće ceste na Pelješcu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close