Tim srednjoškolaca iz Kutine pokrenuo platformu “MladiRade”

Autor: Lucija Špiljak , 24. svibanj 2021. u 22:00
Peteročlani tim 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije/NIKOLA ČUTUK/PIXSELL

Osim posla i stručne prakse mogu se pročitati zanimljivosti iz poslovnog svijeta i novosti s tržišta rada.

S ciljem da ukažu na problem nezaposlenosti mladih i njihove zapošljivosti, peteročlani tim 3. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Srednjoj školi Tina Ujevića u Kutini – Jelena Penjin, Matija Ptičar, Filip Grabovac, Nikola Borić i Tomo Karaula – osnovao je platformu pod nazivom MladiRade, na kojoj srednjoškolac ili student može pronaći željeni posao ili stručnu praksu, a usput pročitati i naučiti zanimljivosti iz poslovnog svijeta i novosti s tržišta rada koje se tiču mladih.

U razvojnoj fazi

Kako pojašnjava Jelena iz ovog entuzijastičnog tima, ideja se razvila lani prilikom sudjelovanja na trodnevnoj radionici UPSHIFT, koju je za mlade od 13 do 19 godina organizirao Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije.

Zadatak je bio sa stručnim mentorima osmisliti ideju kojom bi riješili probleme u svojoj lokalnoj zajednici, a ujedno je to bilo i prvo rano stupanje u poslovni svijet za njihov tim, u kojem zajedno njeguju iste vrijednosti: odgovornost, otvorenost, solidarnost i suradnju.

“I sami smo se već susreli s izazovom pronalaska posla prošloga ljeta kada smo slali mnogobrojne prijave za poslove, a gotovo da nismo dobili nikakve odgovore na poslane prijave. Koncept i ideja za platformu razvijena je samostalno od strane našeg tima, a tehničku podršku dobili smo od tvrtke Netgen iz Zagreba”, navodi Jelena.

Za provedbu ideje su kao jedan od pobjedničkih projekata osvojili i mentorsku i financijsku potporu.

Premda je još u razvojnoj fazi i tek će u narednim mjesecima biti dostupne sve njezine funkcije, platforma MladiRade dosad ima pozitivne komentare. Trenutačno su, kaže Jelena, orijentirani na obraćanje što većem broju poslodavaca kako bi koristili objavu radnih mjesta za studente i školarce.

Cilj je, kako navode na svojoj internetskoj stranici, postati vodeća online platforma za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj i regiji, ali i stvaranje okoline koja podržava rad mladih.

Na stranici se oglasi mogu pretraživati prema županijama i kategorijama i objavljivat će ih poslodavci, dok će idejni začetnici platforme vršiti kontrolu i postupak odobrenja određenog oglasa. “Nastojimo cijelo vrijeme raditi na poboljšanju platforme i razvoju njenih novih značajki”, kaže Jelena.

Osvrnuli smo se u razgovoru i na hrvatski školski sustav za koji smatraju da pruža dobre temelje i nudi strukturu koja učenicima omogućava da usvoje znanja potrebna kako bi završili pojedine obrazovne programe.

“Naravno da postoji prostor za napredak, a možda najviše povezano s našim projektom, smatramo vrijednim istaknuti da bi bilo dobro da omogući učenicima da stečena znanja mogu više primjenjivati u praksi i tako steći dojam kako zapravo funkcionira ‘stvarni svijet’ “, pojašnjava naša sugovornica.

Puno potencijala

Za vrijeme pandemije, kada su škole prešle na online nastavu, a osnovnoškolci i srednjoškolci bili udaljeni od svih kolega, imali su, kaže, prilike i vremena posvetiti se stvarima za koje prije pandemije nisu znali da će ih zanimati, ovdje misleći na poduzetništvo.

“Premda živimo u malome mjestu, udaljenost od prijatelja nije bio problem, a na online nastavu smo se uspješno prilagodili. Nastojimo u budućnosti svakako nastaviti raditi na projektu MladiRade, a kako svi pohađamo gimnazijski program, odlazak na fakultet je neminovan. Svjesni smo okruženja u kojem živimo kao i određenih ograničenja, no istovremeno vidimo i puno potencijala.

Čak mislimo da mlađe generacije više razmišljaju o Hrvatskoj kao o zemlji prilika, a ne propalih pokušaja. Ne bismo pokretali ovaj projekt kad bismo bili vođeni pesimizmom, a najlakše je uvijek kritizirati i ne činiti ništa. Odgovornost je na svima nama”, zaključuje tim MladiRade.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close