Tijela Hrvatske odvjetničke komore istražuju tri odvjetnika zbog sukoba interesa

Autor: Suzana Varošanec , 22. svibanj 2018. u 13:52
Foto: Thinkstock

“U disciplinskim postupcima pokrenutim radi navedenih osnova sumnji, provesti će se daljnje radnje radi donošenja odluke o tome je li postoji osnovana sumnja dostatna za podizanje optužnice protiv imenovanih odvjetnika”, objašnjava se u priopćenju.

U slučaju tri odvjetnika Borisa Šavorića, Tonija Smrčeka i Tina Doličkog, u sklopu dva odvojena postupka, završili su izvidi koji su očito već duže vrijeme vođeni od strane nadležnih tijela Hrvatske odvjetničke komore. Kao rezultat toga donesene su i odluke temeljem kojih se protiv navedenih odvjetnika krenulo u višu fazu postupanja, odnosno to znači da su već pokrenuti disciplinski postupci koji se inače vode po pravilima Zakona o kaznenom postupku.

Nakon provedenih izvida, za odvjetnika Borisa Šavorića utvrđeno je postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točka 5 i 7. Statuta Hrvatske odvjetničke komore, stoji u priopćenju HOK-a.

I u odnosu na odvjetnika Tonija Smrčeka utvrđeno je, kako navode, postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

Uz to, iz HOK-a informiraju i da je i u drugom postupku provedenom u odnosu na odvjetnika Tina Doličkog također utvrđeno postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

"U disciplinskim postupcima pokrenutim radi navedenih osnova sumnji, provesti će se daljnje radnje radi donošenja odluke o tome je li postoji osnovana sumnja dostatna za podizanje optužnice protiv imenovanih odvjetnika", objašnjava se u priopćenju.

Zaključno se dodaje da su Disciplinsko tužiteljstvo, Disciplinski sud i Viši disciplinski sud tri disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore koja su samostalna i neovisna u svom radu. Članovi navedenih tijela izabrani su izravno od strane Skupštine HOK i o svom radu podnose izvješće jedino Skupštini HOK.
 

"Niti jedno drugo tijelo HOK-a – Upravni odbor HOK, Izvršni odbor HOK, Predsjednik HOK i druga, ne može i ne smije utjecati na rad disciplinskih tijela HOK", poručuju iz odvjetničke Komore.

Komentirajte prvi

New Report

Close