‘Tijekom predsjedanja EU važan je i glas industrije’

Autor: Ana Blašković , 05. studeni 2019. u 22:00
Sudionike skupa pozdravila predsjednica Grabar-Kitarović, Foto: LUKA STANZL/PIXSELL

Svi smo zainteresirani vidjeti konkurentniju Hrvatsku, rečeno na konferenciji AmChama.

Uoči skorog predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, poslovna zajednica očekuje od Vlade otvorenost i dijalog da se u tom izazovnom razdoblju za Europu i sve članice čuje i njezin glas, poručeno je na konferenciji Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU – konkurentnost i rast u organizaciji američke trgovinske komore AmCham.

“Nama je dijalog doista važan i znak je za budućnost. Ono što bismo voljeli vidjeti na kraju šest mjeseci predsjedanja je aktivna Hrvatska u Europi. Potpora gospodarstva može ukazati na najbolje prakse i sve mogućnosti koje su državi na raspolaganju da se konkurentnost poveća. Svi smo mi zainteresirani vidjeti i konkurentniju Hrvatsku i konkurentniju Europu”, kazala je izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić.

SAD i Europa međusobno su najvažniji trgovinski partneri koji godišnje generiraju 5,5 bilijuna dolara u trgovini i zapošljavaju gotovo 16 milijuna radnika, ali su i primarni izvor i destinacija za inozemna direktna ulaganja. O važnosti dijaloga govorilo se na raspravi na kojoj su uz predstavnike Coca Cole, Ubera, Googlea, Mercka i AmChama, sudjelovali i ministri Goran Grlić Radman i Josip Aladrović. Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cola HBC za Hrvatsku, BiH i Sloveniju, apostrofirala je važnost da se tijekom predsjedanja čuje industrija koja ima znanja u donošenju poteza, ali i važnost propitivanja učinaka pojedinih mjera nakon nekoliko godina.“Želimo približiti predsjedanje građanima, uključiti sve građane, akademsku i poslovnu zajednicu, lokalne jedinice”, kaže ministar vanjskih i EU poslova Grlić Radman. Osvrćući se na konkurentnost RH, koja je na nedavnoj ljestvici Svjetske banke popravila rejting za 7 mjesta, Doko Jelušić kaže da se stvari mijenjaju iako bi u AmChamu voljeli da to bude brže.

“Vidimo efekte poreznog rasterećenja, to je dalo zamah gospodarstvu i ne treba na tome stati. Ono što vidimo kao jednu od ključnih stvari je digitalizacija privatnog sektora i javne uprave. Nove tehnologije pružaju mogućnost da budemo transparentniji, brži i učinkovitiji”, zaključuje ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close