Tijekom korone, istekao rok valjanosti za 221.000 osobnih iskaznica. Što kad proglase kraj pandemije?

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2023. u 10:53
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Svijet čeka proglašenje kraja pandemije koronavirusa. Sastaje se hitni odbor za COVID Svjetske zdravstvene organizacije. No mnogi su možda smetnuli s uma da bi mogli imati probleme s dokumentima.

Zatvorene škole, restorani, kafići, frizerski saloni. Zabrana okupljanja, propusnice, COVID potvrde…- prije gotovo tri godine, 11. ožujka 2020., u Hrvatskoj je proglašena epidemija. Je li sada kraj?

“Ako se i proglasi kraj, to samo znači da je virus i dalje tu, da je u endemskoj fazi i da će trajno ostati među nama. Hoće li se danas donijeti odluka je jako teško reći. Ono što sam dobio informaciju iz Geneve je da je to One million dollar question (pitanje od milijun dolara)”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

O tome raspravlja hitni odbor za COVID Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 60 novih slučajeva zaraze, a 411 pacijenata je na bolničkom liječenju.

“Situacija je stabilna, mi imamo od 10 do 15 hospitaliziranih pacijenata. Situacija je sada neusporediva s onom na početku. Malo smo znali o bolesti, nismo imali cjepivo, nismo imali lijekove i sada je klinička slika blaža”, kazao je predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Puljiz.

Cijepljeno je 71 posto odraslog stanovništva, a cjepiva ima još.

“Vlada je donijela odluku da će se u daleke zemlje izvesti velike količine cjepiva. Mi smo uništili nekih oko 300 tisuća doza jer je istekao rok, a nismo uspjeli donirati”, govori Capak.

Mnoge građane korona više ne brine.

“To se brojčano smanjilo i ne može vječno trajati svemu mora doći kraj”, kazala je Vesna Kralj iz Zagreba.

“Nema slučajeva kao što je bilo prije i nisam sigurna da te maske toliko puno znače koliko smo mi mislili”, govori Antoaneta Štefanić iz Zagreba.

Kraj pandemije za sada ne znači i kraj nošenja maski u zdravstvenim ustanovama, ljekarnama, domovima za starije.

“U našem slučaju, u slučaju Hrvatske, o tome da li to može prijeći u preporuku ćemo raspravljati. Sad dok je hladno vrijeme i može nam se dogoditi veće brojke ništa nećemo mijenjati”, govori Capak.

Zbog epidemije koronavirusa još vrijede i dokumenti kojima je istekao rok važenja. Više od 221 tisuće Hrvata ima isteklu osobnu iskaznicu, gotovo dvostruko više je takvih putovnica. 78.500 građana ima vozačku dozvolu kojoj je istekao rok, piše Danas.hr.

A 30 dana od kad se proglasi kraj epidemije, moraju se predati zahtjevi za izradu novih dokumenata.

“Bez obzira na kraj epidemije, već sada mogu planirati da si izrade dokumente. Imamo mobitel, tražilicu i ključne riječi redomat ili rezervacija termina, odabir policijske uprave, usluge i tako si rezervirate svoj datum”, kazala je glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti.

Dok se čeka proglašenje kraja pandemije, u Hrvatskoj je potvrđeno 12 slučajeva novog soja virusa – Krakena. Veće probleme epidemiolozi ne očekuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close