Tijekom četiri godine samo u šumama 191 milijun kuna štete

Autor: Marija Crnjak, Saša Paparella , 18. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Otkazivanja boravka turista nije bilo, čak su se i oni evakuirani već vratili i nisu prekinuli odmor.

Ministar obrane Damir Krstičević zbog požara na splitskom području i poruke predsjednice RH da je vojska trebala reagirati ranije jučer je dao mandat na raspolaganje, no premijer je odbio prihvatiti njegovu ostavku.

Vlada će financijski pomoći saniranje štete izazvane požarom na splitskom području, najavio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Kriznog stožera u Splitu. Uz to, ministar poljoprivrede iz Bruxellesa je javio da će za 10-ak dana biti pripremljena mjera 5 kroz koju bi se moglo osigurati s 20 milijuna eura europskih sredstava. Zasad je teško procijeniti vrijednost imovine koju je požar uništio, a čini se da ni lanjska šteta još nije zbrojena, u Vladi taj podatak nemaju. Zato smo u Hrvatskim šumama dobili podatke da je u šumskom fondu ta šteta lani bila 41 milijun kuna, od čega 28,6 milijuna kuna otpada na općekorisne funkcije šuma, a 12,4 na štete u drvnoj masi. Ukupna visina štete koju požari izazovu u šumama oscilira, pa je 2013. zabilježeno 66 milijuna kuna, 2014. nepunih pet, a 2015. čak 79,1 milijun . U četiri godine šteta u šumama popela se na 191 mil. kuna.

U 2017. u protupožarnu zaštitu šuma uložit će se 69,5 milijuna kuna. Taj se iznos već godinama kreće između 50 i 70 milijuna kuna, a na upit da li je to dovoljno, u HŠ-u odgovaraju kako se “ulaganja vrše u skladu s mogućnostima i potrebama”. Na učestale kritike stanja protupožarnih puteva, u HŠ napominju kako oni gospodare samo šumama u vlasništvu RH. “Puno su veći problem zapuštena privatna poljoprivredna zemljišta, na koja ne možemo ulaziti”, napominju. No, ni protupožarne prometnice nisu svemoćne. “One u najvećem broju slučajeva ne mogu spriječiti požar, nego služe za komunikaciju i prolaz vatrogasnih vozila. U okolnostima ekstremnih temperatura, tromjesečne suše, konfiguracije terena požarišta na planinama Mosor i Perun, jačine bure, protupožarna prometnica širine 3,5 do četiri metra nije prepreka širenju takvoga požara”.

U Ministarstvu turizma tvrde da do jučer poslijepodne nije bilo otkazivanja boravka turista u destinacijama u blizini požarišta, a nisu ih zabilježili ni u Atlasu. Prema podacima sustava eVisitor, na području Splitsko-dalmatinske županije boravi oko 170.000 turista, od čega 39.000 na području Splita, Omiša, Podstrane i Dugog Rata. “U stalnom smo kontaktu sa svim lokalnim turističkim zajednicama, nemamo informaciju o otkazivanjima aranžmana gostiju. Turistima i svim gostima poručujemo da se pridržavaju jasnih uputa koje im daje Krizni stožer te da imaju razumijevanja i strpljenja. Iako gašenje i dalje traje, prema informacijama s terena opasnosti od većih ugroza za turiste koji se nalaze na području županije nema”, kaže ministar Gari Cappelli.

U Atlasu kažu da je situacija pod kontrolom. “Imamo puno gostiju ovdje, regija raste 30%, no nitko ni u jednom segmentu nije osjetio neki problem niti se proširila panika”, poručila je Nikolina Frklić iz Atlasa. Od Joška Stelle iz TZ Splitsko-dalmatinske županije doznajemo kako je iz 10-ak vila u Podstrani u ponedjeljak evakuirano stotinjak gostiju, koji su se već vratili i nisu prekinuli odmor. “Bilo je pojedinačnih premještanja turista, ali ne bilježimo otkazivanje odmora, iako su i gosti zabrinuti”, kaže.    

Komentirajte prvi

New Report

Close