‘Thatcher – uvjerena zagovornica hrvatskog prava na samodređenje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2013. u 18:57
EPA

“U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u svoje osobno, izražavam vam izraze najdublje sućuti povodom smrti barunice Thatcher. Naše su misli s vama u ovom tužnom trenutku”, poručila je Pusić.

Uvjerena kako su državnost i nacionalne države najčvršći temelj međunarodne stabilnosti, barunica Margaret Thatcher bila je uvjerena zagovornica i pobornica hrvatskog prava na samoodređenje te dokazana prijateljica Hrvatske i žalimo što neće biti s nama i svjedočiti formalnom hrvatskom ulasku u EU, napisala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u poruci sućuti svom britanskom kolegi Williamu Hagueu povodom smrti bivše premijerke Margaret Thatcher.

"U svojoj dugoj političkoj karijeri Margaret Thatcher bila je duboko predana poticanju velikih promjena u svijetu koji su doveli do pada željezne zavjese i dala je ogroman doprinos širenju demokracije i poštovanju ljudskih prava koji su toliko važni za mir, red i napredak čak i u suvremenoj Europi", poručila je Pusić. "Jednako, kao britanska premijerka s najduljim stažem na dužnosti i kao prva žena na čelu vlade neke od većih zapadnih zemalja, dokazala se kao veliki domoljub u modernoj britanskoj političkoj povijesti", dodaje šefica hrvatske diplomacije.

"U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u svoje osobno, izražavam vam izraze najdublje sućuti povodom smrti barunice Thatcher. Naše su misli s vama u ovom tužnom trenutku", poručila je Pusić.

Margaret Thatcher, željezna lady, prva britanska premijerka, šefica vlade koja je od početka 19. stoljeća najdulje kontinuirano stajala na čelu britanske izvršne vlasti, umrla je u ponedjeljak u Londonu od posljedica moždanog udara.

Barunica Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. godine. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ju je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom – jednim od najviših hrvatskih odličja, a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu i povelju počasne građanke Grada Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close