Test hrvatskih maslinovih ulja pokazao koja su najbolja, evo kojih osam se isplati kupiti u supermarketima

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2022. u 13:22
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Proizvodnja je manjim dijelom profesionalna, a većinom hobistička na manjim obiteljskim gospodarstvima.

Proizvodnja maslinova ulja u Hrvatskoj, kako sada stvari stoje, pokriva potražnju, odnosno dovoljna je za konzumaciju i potrošnju po glavi stanovnika. Ona bi, naravno, mogla i morala biti veća, ali tako je kako je, piše Dobra hrana.

Proizvodnja je manjim dijelom profesionalna, a većinom hobistička na manjim obiteljskim gospodarstvima. Maslinici su rascjepkani na manje cjeline, s vrlo malo pojedinačnih krupnih i velikih nasada.

Kvaliteta ulja je u stalnom rastu, a većina je ulja ekstra djevičanske kvalitete. Velika je i važna činjenica da danas gotovo svi ozbiljniji hrvatski maslinari imaju izvanredna ulja (nimalo ne pretjerujemo!). Svijet hrvatska ulja nagrađuje usred Manhattana, Madrida, Berlina, Barija, Japana. Danas u Hrvatskoj imamo sasvim drugu sliku domaćih maslinovih ulja nego prije trideset godina, piše za Dobru hranu inženjer prehrambene tehnologijeTomislav Filipović.

Pojedini hrvatski veći proizvođači maslinovih ulja uspjeli su spojiti visoku kvalitetu s masovnom dostupnošću i široko prihvatljivim cijenama. Naravno, smatramo da bi takve proizvodnje trebalo biti više, pogotovu kod onih proizvođača koji imaju velik broj stabala i veću količinu ploda. To bi pridonijelo još pristupačnijim cijenama.

Riječ je o brendovima koji možda najefikasnije promiču kulturu masovnog korištenja maslinovih ulja, a ta je kultura zasad, kako govore statistike, još uvelike nerazvijena i ograničena na Istru, Dalmaciju i Zagreb. e Proveli smo fizikalno-kemijsku analizu osam ulja šire dostupnih u trgovinama i rezultati svih potvrđuju deklaraciju ekstra djevičansko maslinovo ulje. Uz to, proveli smo i senzorsku analizu gdje smo na skali od 0 do 10 ocijenili voćnost po maslini (koja može biti zelena ili zrela), zatim gorčinu, pikantnost i slatkoću. Sva su ulja naposljetku ocijenjena visokim ocjenama – od 82 do 92, dakle od dobrih do odličnih.

Ol Istria ima tako 88 bodova od 100, vodnjanski Torčol 83, bračka Brachia 84, ulje Broč 82 boda, ulje Kota 88, ekološko ulje San Antonio 91, Konfin 90, a najbolje ocijenjeno ulje je Černeka sa 92 boda.

Obitelj Černeka naslijedila je kulturu proizvodnje od svojih predaka te ima dugogodišnju tradiciju uzgoja maslina na području Sovinjaka kod Buzeta. Na tim bregima u blizini Buzeta na tristotinjak metara nadmorske visine u podnožju Učke, a na obroncima prema rijeci Mirni, zasađeno je 2000 maslina. I sve su obnovljene iz starih korijena autohtonih sorata črnice i belice (stari naziv za istarsku bjelicu). Kušali smo i analizirali jedno monosortno ulje Černeka – istarsku bjelicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close