Terra mineralna gnojiva bit će većinski vlasnik Petrokemije, mirovinci upitni

Autor: Marija Brnić , 02. srpanj 2018. u 14:07
Zagrebački poduzetnici s 20 tricikala prevoze građane i turiste po gradu PD

Mirovinski fondovi navodno od Vlade traži da umjesto njih Ina i PPD podebljaju svoja ulaganja.

Dolazak novog predsjednika uprave Ine Sándora Fasimona neće imati nikakav utjecaj na Inino sudjelovanje u projektu vlasničkog ulaska u Petrokemiju. Njegov prethodnik Zoltán Áldott ostavio mu je odrađen posao dogovora s partnerom PPD-om, s kojim je već i zaključen ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke koja će sudjelovati u izdanju novih dionica kutinske kompanije i budućim odnosima dvaju partnera. Tvrtka se upravo registrira pod imenom Terra mineralna gnojiva, a u njoj će Ina i PPD jednake udjele i pripremit će ulaganje 300 od potrebnih 450 milijuna kuna za dokapitalizaciju Petrokemije. Nakon dokapitalizacije Terra mineralna gnojiva bit će većinski vlasnik kutinskog proizvođača, a prema dogovoru o podjeli uloga, Inin će fokus u upravljanju Petrokemijom biti na financijskom poslovanja, a PPD-a na komercijalnim poslovima.

Sándor Fasimon je, kako saznajemo, kao glavni operativni direktor Mola i osobno nadzirao te dao suglasnost za sklapanje ovakvog ugovora na svim odborima unutar mađarske grupacije na kojima se odlučivalo Ininom o ulasku u Petrokemiju. A dok je u dosadašnjem tijeku akcije spašavanja Petrokemije zapinjalo zbog Molovog “nećkanja”, sada su tu ulogu preuzeli mirovinski fondovi, koji još uvijek pregovaraju s državom o njihovom participiranju u ovom programu restrukturiranja.

Neslužbeno se čuje kako Vladi sugeriraju da umjesto njih pritisne Inu i PPD da još malo pojačaju svoje novčane uloge, svaki za dodatnih 50 milijuna kuna, jer su posljednjih dana njihova ulaganja pod lupom javnosti i nije im potrebno dodatno prozivanje zbog kvalitete upravljanja kapitalom. Država bi, smatraju mirovinci, u tom scenariju uz Janaf koji ulazi s 50 milijuna kuna zadržala kontrolni paket i mogla bi imati dovoljno utjecaja na najvažnije odluke. No, argumenti druge strane za ulazak mirovinaca su upravo u činjenici da u Petrokemiju ulažu najveće tvrtke u Hrvatskoj, Ina i PPD. Natezanje oko konačnog odnosa snaga dodatno komplicira i čekanje odgovora na zahtjev o ocjenjivanju koncentracije, koji je upućen u Bruxelles, gdje bi ga trebali ili zaključiti ili preusmjeriti na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja u Zagreb, no, kako se čuje, taj proces još stoji u Bruxellesu.

Premda se prije mjesec dana, kada je Vlada odlučila preuzeti Petrokemijine kredite kod HBOR-a, HPB-a i Erste banke, činilo da je to klupko raspleteno i da slijede samo formalnosti za dovršetak posla, u Kutini još strepe oko toga hoće li ovaj put sve biti obavljeno kako je zamišljeno. Skupština dioničara na kojoj se trebaju donijeti odluke o ovom programu zakazana je za tjedan dana, 9. srpnja, do kada se očekuje i konačno usuglašavanje međudioničarskog ugovora države i ostalih ulagača u Petrokemiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close