Terme Zagreb nisu ugrožene, Grad traži pravoga partnera

Autor: Marija Crnjak , 19. siječanj 2018. u 08:07
Projekt zamišlja i izgradnju tzv. Wellness brega i zabavnog, odnosno Fun brega

Razvoj projekta kupališta se nastavlja, bit će po modelu JPP-a.

Likvidacija trgovačkog društva Terme Zagreb, zajedničke tvrtke koju su Grad Zagreb i Ina osnovali kako bi razvili projekt Termalnog kupališta u Blatu, ne ugrožava realizaciju projekta, tvrde u Gradu Zagrebu koji kao vlasnik zemljišta izgradnju i dalje planira realizirati po modelu javno-privatnog partnerstva.

Nakon što je odluku o likvidaciji tvrtke, osam godina nakon osnivanja, u prosincu donijela Ina, Gradska skupština odluku će potvrditi na sjednici najavljenoj za 30. siječanj, a u Gradu ističu da je to za budućnost zagrebačkih termi zapravo dobra vijest.

U odgovoru na naš upit koji potpisuje Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, podsjećaju kako je Grad u suradnji s austrijskim konzultantom Oberer Consulting 2015. godine izradio Studiju izvodljivosti Termalnog kupališta.

 

350milijuna

kuna koštale bi Terme Zagreb, o kojima se priča godinama

“Studija je razvojni alat koji projicira projektne uvjete, tržište i potencijale, te će biti ključni element u odlučivanju o pokretanju razvoja projekta. U njoj se predlaže izgradnja i uređenje dvaju brda, većeg “Wellness brega” na sedam katova s garažom te manjeg “Fun brega” prema metodi modularnog razvoja. Brda djelomično okružuju prirodne i umjetne vodene površine, a voda će teći i iz “Izvora života“ koji će se nalaziti na vrhu”, pojašnjava Jozić, uz napomenu da će se konačna vizualizacija dobiti putem javnog natječaja. U JPP modelu Grad će uz zemljište pružiti javno financiranje i infrastrukturu, dok partner treba biti ugledni stručnjak u području modernih termi te preuzeti daljnji razvoj projekta, uključujući financijski inženjering, izgradnju prema modelu ključ u ruke i stabilno dugortportaločno poslovanje.

Sljedeći korak je izrada i donošenje Urbanističkog plana uređenja Termalno kupalište Blato te priprema natječaja (urbanističko arhitektontski, natječaj za partnera), načelni pristanak za dodjelu novčanih potpora projektu te pokretanje infrastrukturnih projekata. Tu će biti posla, jer je projekt suočen s ozbiljnim infrastrukturnim nedostacima kao što su loša prometna povezanost te dalekovod na čestici.

U Gradu vide niz prilika za financiranje, od okvirnog programa Konkurentnost i kohezija do programa za realizaciju geotermalne energane kao opskrbljivača niskougljične obnovljive energije namijenjene grijanju projekta. Zakon o poticanju ulaganja pruža nekoliko mjera, od poreznih olakšica do potpora za otvaranje novih radnih mjesta i obrazovanje, a opcija je uvrštenje na listu strateških projekata kako bi ubrzali procedure.     

Komentari (3)
Pogledajte sve

Grad traži partnera i tako već punih dvadeset godina. A tek kad krenu, tko će ih zaustaviti !

Hahaha Sašici zasmetalo prozivanje za nerad i iskrivljeno ponašanje? pa čupanje…..

opet uhljebljivanje ? vec 30 godina pricaju o tome.

New Report

Close