Tempo rasta je neodrživ, upozoravaju poslodavci

Autor: Josipa Ban , 18. ožujak 2024. u 07:00
Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a/S. Midžor/PIXSELL

Poslodavci stoga ponovno upozoravaju na određene odluke Vlade koje remete tržišne slobode i poziciju poduzetnika u Hrvatskoj.

Snažan rast javne potrošnje u izbornoj godini ‘uložen’ u povećanje kupovne moći stanovništva nemoguće je ponoviti, jer kad bi se nastavilo s aktualnim bujanjem javne potrošnje u godinama pred nama bismo lako ušli u proceduru prekomjernog deficita, odnosno potrošili fiskalni kapacitet te zaustavili proces poboljšanja kreditnog rejtinga zemlje, upozorava Hrvatska udruga poslodavca u novom Fokusu tjedna.

Ističu i da robusno tržište rada te EU fondovi produljuju svoj zamašnjak u pogledu ubrzanja rasta osobne potrošnje te općenito ekonomije u ovoj godini, no da je taj tempo rasta neodrživ iz nekoliko razloga.

“Ključni privremeni zamašnjak agregatne potražnje će proći po povlačenju ‘investicijske plime’ podržane rekordnim prilivima iz EU fondova (povučeno 2,9 mlrd eura ili 53 posto iz ukupne omotnice grantova teške 5,5 mlrd eura) od 2025. nadalje, a osobito od 2027. godine.

Osim toga, već smo upozorili na dvostruko snažniji rast jediničnog troška rada (11,6 posto) u odnosu na prosjek EU, što podgrijava inflaciju te uz nekonkurentnu cijenu električne energije i porezni klin negativno djeluje na konkurentnost hrvatskih poduzeća”, navodi se u publikaciji koju potpisuje Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Poslodavci stoga ponovno upozoravaju na određene odluke Vlade koje remete tržišne slobode i poziciju poduzetnika u Hrvatskoj. Jedna od njih je zabrana rada nedjelom pa iz HUP-a savjetuju reviziju Zakona o trgovini.

Također, napominju i da je administrativno ograničenje cijena potrebno staviti van snage s obzirom na to da inflacijski pritisci slabe, tržišne cijene sirovina i energenata se stabiliziraju pa jača konkurencija u trgovačkom sektoru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close