Temelj im je tradicija: Iz srca Istre stižu dva nova proizvoda kojima kreću u osvajanje svijeta

Autor: Poslovni.hr , 21. srpanj 2023. u 09:08
Foto: Histris

Tvrtka koja je već prešla brojku od 50 zaposlenika, na tržište ovih dana izlazi s dva proizvoda koji nose apsolutni pečat Istre, njezine tradicije pretvorene, uz pomoć kreativnih tehnolga u apsolutno moderne proizvode velikog tržišnog potencijala.

Nakon velikog zamaha u zoni vinogradarstva i vinarstva kao i proizvodnje maslinovih ulja s kojima je “pokoren svijet” dolazi vrijeme u kojem će slične iskorake činiti i istarski proizvođači suhomesnatih proizvoda. Da se to istina već neko vrijem nazrijeti i na prigodnim festivalima u Tinjanu te Svetom Petru u Šumi, dok nova potvrda stiže upravo iz Histrisa, tvrtke čija je uprava u Poreču, proizvodni pogoni u Svetom Petru – mjestu koje se iskazuje kao središte mesoprerađivačke industrije Istre.

Tvrtka koja je već prešla brojku od 50 zaposlenika, na tržište ovih dana izlazi s dva proizvoda koji nose apsolutni pečat Istre, njezine tradicije pretvorene, uz pomoć kreativnih tehnolga u apsolutno moderne proizvode velikog tržišnog potencijala, piše Novi list. 

Salama sa smokvama i pancettosa

Riječ je o salami sa smokvama, što je uistinu rijedak gastronomski iskorak, kao i pancettosi, salami nastaloj od istarske pancete. Proizvodi imaju i odličnu priču, inicijalno je ideja tehnolozima došla iz tradicije istarskog sela.

Poznato je da su istarski težaci kad bi jednom krenuli u polje, s njega vraćali tek pred večer, Dakako, nisu samo radili nego su imali i pauze. Užina je bila kratka, a upravo u tom segmentu života Istre vidi se i ciklus koji zatvara proces od proizvodnje hrane za životinje, do trenutka kad bi one same postale hranom. A gdje se marendalo? U hladu koji je jako često pružala upravo – smokva. Čiji bi plod zasladio obrok. Uostalom, smokve su često bila prilog kruhu, mesu ili kapljici vina.

Zbrojili dva i dva

“Zbrojili smo dva i dva i ideja je rođena. Nastala je tako naša salama od domaćeg svinjskog mesa sa sušenim smokvama, utemeljena na starim užancama istarskog seljaka. Druga novost je salama naziva Pancettosa. Nazivom asocira na “cremoso” što bi u prijevodu s talijanskog jezika značilo “kremasto”. A što je drugo panceta nego krema koja se u dodiru s toplim kruhom jednostavno topi u ustima sljubljujući note bijelog masnog tkiva prošaranog crvenim linijama mesa i mediteranskim začinima, ističe direktorica marketinga Histrisa Jasminka Benazić.

Foto: Histris

K tome, jer misli se na sve, naziv pancettosa povezan je s multietničkom i dvojezičnom Istrom, “pancia” na talijanskom znači “trbuh”; za proizvodnju pancete koristi se potrbušni dio svinje.

Srećom, nutritivne vrijednosti koje donose dva nova Histrisova proizvoda jamče da koliko ih god konzumirali neće biti prevelike – “pance”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Treba znati prioritete u životu, te vlastite mogućnosti .

Nije kritika..

🤓

New Report

Close