Telekomi uplaćuju 339 milijuna eura u proračun, dvostruko više od očekivanog

Autor: Tanja Ivančić , 09. ožujak 2023. u 13:20
Predsjednik uprave A1 Hrvatska Jirí Dvorjančanský , Foto: PD

Završena javna dražba za frekvencijske pojaseve mobilnih mreža.

U državni proračun telekomi će slijedom netom završene dražbe frekvencijskih pojaseva, uplatiti ukupno 339 milijuna eura (339.186.745,00). Nakon šest tjedana nadmetanja Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – HAKOM dodijelila je jučer radiofrekvencijski spektar za mreže mobilnih komunikacija koje će telekomi koristiti za razvoj 5G mreža. Radi se o frekvencijskim pojasevima koji se zasad većinom koriste za starije generacije mreža, i dozvole su im istjecale 2024. A zbog kontinuiteta poslovanja i regulatorne predvidljivosti, održana je nova dražba za te frekvencijske pojaseve (800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 Mhz), na nacionalnoj razini te dodatno za pojas od 3600 MHz na regionalnoj razini.

Početna cijena i ujedno najmanja očekivan iznos kada se radi o nacionalnoj razini bila je 154,8 milijuna eura. Dok je ukupan iznos naknada koji je postignut na nacionalnoj razini 339 milijuna eura.

Izdvajanja po kompanijama

HT je, kazuju podaci najviše izdvojio ili 135,3 milijuna eura, A1 investirao je 109,28 milijuna eura, a Telemach 94 milijuna eura, što govori o tome da itekako smatraju da tržište ima potencijala.

Na postupak nadmetanja u HAKOM-u su izuzetno ponosni, jer tvrde, odabrali su pravi model koji je telekome uistinu prisilio da se nadmeću i tako dostignu maksimalne iznose koje su si zadali, što je svakako korisno za državni proračun. Dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele. Istekom razdoblja valjanosti dozvole valjanost je moguće produljiti za najviše pet godina.

Za frekvencijske pojaseve na nacionalnoj razini određena je obveza pokrivenosti 99,4 posto stanovništva na području Hrvatske do 31. prosinca 2029. s najmanjom prijamnom razinom signala od -110 dBm. Time se u većini slučajeva osigurava zadovoljavajuća kvaliteta usluge i s brzinama od najmanje 10 (DL)/2 (UL) Mbit/s na otvorenom prostoru, izvijestili su iz HAKOM-a.

Spektar u frekvencijskom pojasu 3600 MHz koji nije bio dodijeljen u dražbi 2021. ponovno se dodjeljivao na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima. U toj dražbi sudjelovali su tvrtke Digicom i Markoja. Ukupan iznos naknada za uporabu RF spektra koji je postignut na dražbi za pojas 3600 MHz na regionalnoj razini iznosi 187.150 eura.

Dražba frekvencijskih pojaseva koji su jučer dodijeljeni zapravo je druga dražba radiofrekvencijskog spektra kada se radi o mobilnim mrežama. Prva dražba pionirskih pojaseva za 5G mreže, tzv druga dividenda odvila se u kolovozu 2021. godine. Tada su u njoj, također sudjelovala tri najjača domaća telekom operatora HT, A1 i Telemach te još šest manjih operatora koji su se mahom javili za regionalne frekvencije. Tada su očekivanja o vrijednosti dražbe također bila nadmašena se u državni proračun uime 5G frekvencija ulilo 359 milijuna kuna ili 47,4 milijuna eura, dok su očekivanja tada bila 300 milijuna kuna. Pribrojimo li to jučer završenoj dražbi tada se iznos koji telekomi uplaćuju u državni proračun u ime frekvencijskog spektra odnosno 5G mreža, iznosi 386,4 milijuna eura.

O zaključenoj dražbi Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, kazao je:

Razvoj gospodarstva

”Jako smo zadovoljni rezultatima ove elektronički provedene dražbe u više krugova, u kojoj je dodijeljen sav raspoloživi spektar za nacionalno pokrivanje, ali i dio spektra za manje operatore na regionalnim razinama. Javnim nadmetanjem kroz dražbu, postigli smo regulatornu predvidljivost s obzirom na to da postojeće dozvole ističu tek za nešto više od godinu dana te su operatori dobili dovoljno vremena za prilagodbu svojih mreža. Dodijeljena je dovoljna količina spektra za svakog operatora, što osigurava održivost i konkurentnost tržišta te će se krajnjim korisnicima omogućiti visokokvalitetne usluge mobilnog interneta u svim područjima Hrvatske u razdoblju do 2039. /2044.. Za gospodarstvo su stvoreni preduvjeti za daljnji razvoj, posebno u području ICT-a, prometa i turizma. Postignuti konačni iznosi koji su prihod Državnog Proračuna pokazuju da između operatora postoji zdravo tržišno natjecanje i jaka vjera u daljnji razvoj tržišta”. Kada se pak radi o operatorima, i oni su jednoglasno iskazali zadovoljstvo dodjelom frekvencijskih pojaseva, te se pohvalili investicijom kojom pridonose digitalizaciji i razvoju države.

”Naši korisnici, društvo, gospodarstvo imat će velike koristi od našeg ulaganja od 135,3 milijuna eura, a HT-ovim osiguranjem najviše spektra korisnici diljem Hrvatske uživat će u mreži još bolje kvalitete i najboljem korisničkom iskustvu – pohvalio se Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a. A1 Hrvatska investirao je u posljednjoj dražbi 109 milijuna eura, a njihov predsjednik uprave Jiří Dvorjančanský naglasio je, između ostalog, da i nakon ulaganja u spektar slijede nove značajne investicije u modernizaciju i razvoj mreža nove generacije. Strategija nam je sve radijske frekvencije u budućnosti koristiti kao 5G standard kako bismo podržali najbolje korisničko iskustvo.

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha kazao je da novododijeljeni spektar osigurava preduvjete za daljnje unaprjeđenje pokrivenosti i kvalitetu mobilnih usluga u razdoblju od sljedećih 15 godina, počevši od listopada 2024. godine, jer je ovom dražbom za Telemach, kako ističu spektar bolje raspoređen na nižim frekvencijama, što će uslugu učiniti kvalitetnijima.

Komentirajte prvi

New Report

Close