Telekomi od danas mogu provjeravati platežnu moć svojih korisnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. srpanj 2022. u 09:53
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako su kazali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, time se ostvaruje cilj od općeg interesa za Republiku Hrvatsku, a to je smanjenje broja dužnika i iznosa njihova duga.

Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama danas stupa na snagu. Najveća novost koju ZEK donosi kada se radi o pravima korisnika telekomunikacijskih usluga jest da je njime propisana uspostava svojevrsnog registra dužnika, pandana bankarskog HROK-a, piše u utorak Večernji list.

Radi se o omogućivanju prikupljanja i elektroničke razmjene nužnih podataka o podnositeljima zahtjeva za sklapanje pretplatničkih ugovora i to isključivo radi procjene njihove platežne sposobnosti.

Kako su kazali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, time se ostvaruje cilj od općeg interesa za Republiku Hrvatsku, a to je smanjenje broja dužnika i iznosa njihova duga, odnosno smanjenje ukupnog broja blokiranih dužnika u državi budući da se najviše ovrha odnosi upravo na ovršne postupke koje pokreću operatori elektroničkih komunikacija.

Dakle, prema ZEK-u, teleoperatori će moći razmjenjivati podatke o korisnicima, a glavnu ulogu u tom procesu imat će Financijska agencija (Fina) koja je imenovana posrednikom te mora predložiti i pravilnik koji uređuje detalje razmjene podataka, koji naposljetku donosi ministar, a treba biti donesen za šest mjeseci.

Kako proizlazi iz novog zakona, razmjena nužnih podataka, za koje se u zasebnom slučaju definira koji su, odvijat će se posredovanjem Financijske agencije tako da operatori Financijskoj agenciji dostavljaju ili omogućuju pristup nužnim podacima svojih korisnika, pri čemu nijedan operator nema pravo uvida u podatke o konkretnom dugovanju, iznosu dugovanja ni o vjerovniku.

“Proces funkcionira tako da operator šalje upit Financijskoj agenciji temeljem primljenog zahtjeva za sklapanje pretplatničkog ugovora te Financijska agencija dostavlja procjenu platežnih sposobnosti podnositelja zahtjeva. Preduvjet za slanje procjene operatoru jest potpisana suglasnost podnositelja zahtjeva za jednokratnu provjeru. Operatori imaju pravo razmijeniti nužne podatke o podnositelju zahtjeva, a prethodna procjena platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva smije se upotrebljavati isključivo nakon zaprimanja zahtjeva za sklapanje ugovora”, pojasnili su dodatno iz Telemacha, piše novinarka Večernjeg lista Tanja Ivančić.

Komentirajte prvi

New Report

Close