Tedeschi: Novac kompanije nije vlasnikov već tvrtkin. To se često zaboravlja

Autor: Josipa Ban , 15. rujan 2023. u 10:29
Na panel raspravi sudjelovali su E. Tedeschi, B. Horvat, V. Majetić, A. Cvetić Oreščanin i B. Centner/B. Ščitar/PIXSELL

Prijave za najprestižniju poduzetničku nagradu otvorene su do početka prosinca.

Vlasništvo obvezuje na odgovornost, kaže Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

“Ta odgovornost nosi i obvezu meritokracije te razdvajanja funkcije vlasništva i upravljanja. Treba razumjeti da novci kompanije nisu vaši novci, već novac tvrtke. To se često zaboravlja”, rekao je Tedeschi na panelu o korporativnom upravljanju organiziranom u sklopu najave otvaranje nominacija za 9. nacionalno izdanje nagrade EY Poduzetnik godine.

Uz najavu da su prijave otvorene i traju do početka prosinca, članovi žirija ove prestižne poduzetničke nagrade ove su godine iznijeli opservacije o tome gdje je Hrvatska po pitanju korporativnog upravljanja. Kada je potrebno objašnjavati da novac kompanije ne pripada vlasniku, onda je posve jasno gdje smo. Svi se panelisti stoga slažu da još moramo mnogo učiti.

Kako dobro upravljati?
A naučiti se dobrom korporativnom upravljanju nije jednostavan zadatak. Svjedoče tome Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave i suvlasnica IT kompanije Poslovna inteligencija te Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik DOK-ING-a, ujedno i lanjski nacionalni EY Poduzetnik godine.

Tedeschi

U hrvatskoj se javnosti i dalje kod imenovanja članova Nadzornih odbora govori o tome čiji je tko ‘igrač’.

Anita Cvetić Oreščanin, jedna od tri suvlasnika Poslovne inteligencije, kaže da su u trenutku osnivanja firme sve upravljačke procese dokumentirali. No nije isto, kaže, kada imate 10 i 50 zaposlenika. U jednom trenu, ističe, na sastanku Uprave shvatili su da ne razdvajaju teme Uprave od tema Skupštine.

Bilo im je jasno da moraju mijenjati način upravljanja. Stoga su napravili reviziju korporativnih politika te jasno definirali koje ovlasti kome pripadaju, rekla je Cvetić Oreščanin dodajući da je kod promjena u upravljanju jako važno da vlasnici budu spremni osobno se razvijati.

Majetić pak upozorava da prijelaz iz male u veliku kompaniju često bude toliko kritičan da mnoge tvrtke u tom procesu i propadnu. “Mi smo praktički iz obrta prerasli u veliku tvrtku i to nisu bili jednostavni dani za DOK-ING. U jednom sam trenutku, zbog količine posla i brzog rasta, shvatio da su mi potrebni novi direktori. Njihovo dovođenje bila je dobra odluka jer smo uspjeli dobro posložiti procese”, kaže Majetić.

A on je u svojoj tvrtki danas predsjednik Nadzornog odbora (NO) čija važnost u Hrvatskoj još uvijek nije prepoznata, upozorava Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY Hrvatska. A upravo NO, navodi Tedeschi, bira Upravu te ju smjenjuje ili joj produljuje mandat.

Također, NO usvaja godišnji plan poslovanja, nadgleda njegovo provođenje, a uz to sve i osobno odgovara za poslovanje. A u hrvatskoj se javnosti, upozorava Tedeschi, još uvijek kod imenovanja članova NO govori o tome čiji je tko “igrač”.

Važnost Nadzornih odbora
“Napominjem da član NO-a ne smije štititi pojedinačne interese već mora raditi isključivo u interesu kompanije”, upozorava Tedeschi. Boris Centner, glavni savjetnik Uprave Erste banke za poslovanje s gospodarstvom i financijska tržišta, kaže da vidi veliki napredak velikih kompanija u korporativnom upravljanju, ali problem je kod malih i srednjih gdje vlasnici često žele kontrolirati sve aspekte poslovanja. Horvat stoga onima koji nemaju zakonsku obvezu osnovati NO predlaže da, po uzoru na inozemnu praksu, osnuju savjetodavni odbor.

Što se tiče ovogodišnjih prijava za nagradu EY poduzetnike godine koncept i kriteriji ostaju isti. Na spomen da se uz neke druge takve nagrade vežu afere (nagrađeni poduzetnici su znali završiti iza rešetaka) Tedeschi – ujedno i predsjednik žirija programa EY Poduzetnik godine – kratko poručuje da u poduzetništvu “ima netransparentnosti i kriminala. Kriminalci koji se smatraju poduzetnicima sramota su. No ova je nagrada svijetla točka”.

‘Dobro je da Vlada razgovara s trgovcima’

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe, smatra da je dobro da Vlada razgovara s trgovcima i bankarima kako bi pokušala ublažiti cjenovni udar na budžete građana. “Jako je dobro da se razgovara, no protiv sam prevelikog administriranja te velikog uplitanja Vlade”, kaže. No dodaje da će smanjivanje cijena pojedinih artikala vjerojatno biti nadoknađeno rastom cijena nekih drugih proizvoda. Ističe i da mu se ne sviđa što neki dionici pozivaju čak i na linč. “Trgovci nisu krivi za rast cijena, kao niti proizvođači. Inflacija je rezultat makroekonomskih čimbenika, dugogodišnjih niskih kamatnih stopa, klimatskih promjena te političkih okolnosti. Suludo je tražiti krivca”, ističe.

Komentirajte prvi

New Report

Close