Tedeschi, Kuštrak i Ergović u igri za predsjednika HUP-a

Autor: Snježana Vujisić-Sardelić , 25. travanj 2007. u 06:30

Tedeschiju istječe dvogodišnji mandat a procedura izlistavanja potencijalnih kandidata za šefa već je počela

Ovih dana Emilu Tedeschiju istječe dvogodišnji mandat na funkciji predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca. Predsjednik za novi dvogodišnji mandat trebao bi biti poznat do Dana poduzetnika koji će se ove godine održati 16. svibnja, kada se, tradicionalno, održava i skupština udruge na kojoj se taj izbor i formalno potvrđuje. Drugim riječima, procedura izlistavanja potencijalnih kandidata za šefa najveće poslodavačke udruge u Hrvatskoj već je započela pa se očekuje da Izvršni odbor HUP-a ovih dana potvrdi kandidature, a konačni izbor spusti na Vijeće članova u kojem su 43 poslodavačka predstavnika.

Tročlana komisija
Službeno, kandidate Izvršnom odboru predlaže tročlana Komisija u kojoj su Darko Marinac, Juroslav Buljubašić i Alan Žepec. O njihovim će prijedlozima na Izvršnom odboru uz njih trojicu, Tedeschija i Đuru Popijača, ravnatelja HUP-a, raspravljati još i Ivica Mudrinić, Franjo Luković, Ivan Ergović i Branko Roglić koji je ujedno i predsjednik Vijeća članova. Kako se čini prema onome što se može saznati u kuloarima, najviše šanse za novi dvogodišnji mandat ima aktualni predsjednik Emil Tedeschi. Uz njega, u optjecaju su još i prijedlozi da udrugu vodi Damir Kuštrak, predsjednik Uprave Medike, te Ivan Ergović, vlasnik i predsjednik Nexe grupe. No Ergović je Poslovnom dnevniku sam jučer otklonio tu mogućnost rekavši da je on zainteresiran za aktivnu ulogu u tijelima HUP-a, ali ne i kao njezin predsjednik. Tedeschi je, pak, kratkom izjavom kako je procedura odlučivanja o kandidatima tek započela zasad otklonio svaki komentar na tu temu pa i onaj o njegovu eventualnom novom mandatu. Istodobno, čuje se da Kuštrakovu kandidaturu podržava Ivica Todorić, što u nekim poslodavačkim krugovima ne nailazi na dobar odjek ponajprije radi njegove veličine i sadašnjeg (već velikog) utjecaja u gospodarskoj i političkoj zajednici unutoč vrlo dobrom mišljenju koje se može čuti o samom Kuštraku.Osim toga, na potencijalne kandidature za mjesto čelnika HUP-a još se gleda iz ponešto okoštale vizure – stiže li kandidat iz menadžerskih voda ili je izvorni poslodavac, što bi Kuštraku, u krugovima sklonim takvom razmišljanju, uvjetno rečeno, mogla biti mana. Međutim, oni modernijeg gledišta žele anulirati takav pristup izboru novog predsjednika smatrajući da je HUP doista, prije svega, interesno udruženje poslodavaca svih oblika vlasništva te da u tom smislu u rukovodećim tijelima ne smije biti nikakvih “umjetnih” podjela.

Jačanje iznutra
Na račun Tedeschijeva angažmana u HUP-u, proteklom manadatu, pak, uglavnom su se mogle čuti pohvale, to više što je za njegova trajanja konce u ruke posve dobio i Đuro Popijač, ravnatelj koji je poradio na modernom ustrojstvu udruge i definiranju jasnih unutrašnjih procedura, pa i onih izbornih, za sva tijela HUP-a. Upravo zbog takvog jačanja udruge iznutra većina je Dnevnikovih sugovornika naglasila svoju želju da se od ovog izbora ne pravi medijski cirkus jer je jednostavno riječ o redovitoj tranziciji koja, smatra se, ne bi trebala izazivati toliki interes, niti bi ta promjena na čelu HUP-a trebala jako odjeknuti. Na drugoj strani, poslodavci ipak trebaju voditi računa da ih u predizbornoj godini i poslijeizbornom razdoblju treba voditi osoba koja prije svega zna jasno artikulirati stavove i interese poslodavačke zajednice, a koja je istodobno “dobro uvezana” u okruženje kako bi (po)nešto od poslodavačkih želja lakše mogla dovesti do realizacije. Kad se tome pridodaju imena koja su funkciju predsjednika HUP-a već obnašala ili to iz nekih razloga ne žele raditi, čini se da izbor kvalitetnih kandidata poslodavcima u startu prilično sužen.

Komentirajte prvi

New Report

Close