Techcom želi zakup Adria čelika

Autor: Suzana Varošanec , 07. srpanj 2016. u 07:49
Za bivšu splitsku željezaru interes iskazale dvije strane kompanije/ Žarko Bašić/PIXSELL

Na čelu Odbora vjerovnika Adria čelika je predstavnik tvrtki Cios i Cezara koje su razlučni vjerovnici.

Propali Adria čelik, bivša splitska željezara, koja je u stečaju završila prošle godine, unatoč vrijednoj imovini koja se procjenjuje na gotovo pola milijarde kuna, ne može samostalno nastaviti poslovanje u tom postupku. Sve je pod hipotekom, a na čelu Odbora vjerovnika je predstavnik tvrtki Petra Pripuza (Ciosa i Cezara) koje su razlučni vjerovnici.

Ipak, čini se da imovina – zemljište, građevinski objekti, strojevi, postrojenja i oprema – neće ići u dijelovima na 'bubanj'. Iako vjerovnici o tome tek trebaju odlučiti, izgledno je da će se osigurati nastavak proizvodnje i zapošljavanje bivših radnika, što znači prodaju imovine kao cjeline. To utječe i na višu cijenu kod prodaje, o čemu ovisi namirenje vjerovnika. U prvom koraku otvara se mogućnost za ugovor o zakupu, i u konačnici za prodaju cjelokupne imovine dužnika (kao tehnološke i prostorne cjeline).

 

500milijuna

kuna vrijednost je materijalne imovine Adria čelika koja je pod hipotekom

Kako nam je potvrdio stečajni upravitelj Berislav Bušelić, za najam pogona interes su iskazala dva gospodarska subjekta. Odluka o unovčenju, koja će odrediti daljnji tijek stečaja, u nadležnosti stečajnih vjerovnika, pak, na dnevnom redu je skupštine zakazane za sutra. Za zakup je zainteresiran sadašnji većinski vlasnik Adria čelika njemačka kompanija Techcom koja se 2012. angažirala na projektu "Adrial Steel" kupnjom poslovnih udjela od Poljaka. U četiri godine modernizirali su postrojenja i započeli proizvodnju s 240 radnika, ali uz niz poteškoća. Techcom ne odustaje, te je pismo namjere dostavio stečajnoj upravi, a proljetos su Nijemci o svojim namjerama obavijestili i Vladu i Sabor.

U pismu koje je stiglo i premijeru Tihomiru Oreškoviću predstavili su svoj poslovni model kojim bi pogone uzeli u zakup i stavili u funkciju industrijske proizvodnje, a na kraju spominju i kupnju. I dalje su zainteresirani, ali im je ključna brzina, kao i dogovori s lokalnim dobavljačima energije. Uz maksimalnu iskorištenost kapaciteta Techcom očekuje 70 mil. eura godišnjeg prihoda s 200 radnika i mogućnost indirektnog rada još 600 novoozaposlenih radnika. Pored Techcoma, Bušelić dodaje da je zainteresirana još jedna strana kompanija, čije ime nismo uspjeli doznati, koja je također poslala pismo namjere, dok su predstavnici jedne indijske kompanije nedavno obišli pogone.  

Kako je i uoči skupštine još nepoznanica ukupan iznos priznatih i osporenih tražbina (nisu objavljene korigirane tablice, što je sve bitno za glasačka prava vjerovnika), Techcomovi su odvjetici od suda zatražili odgodu skupštine vjerovnika. Ukratko, po njima nisu ostvareni procesni uvjeti za održavanje skupštine. Neslužbeno doznajemo, kratka odgoda je važna kako bi se vjerovnici za skupštinu kvalitetno pripremili i kako bi se moglo raspravljati. Inače, stečajni je toj tvrtki osporio tražbinu u iznosu 105 mil. kuna. Techcom je u sudski spis predao ovršne isprave – zadužnice, kojima su njegove tražbine osigurane, što po zakonu znači da ima pravo glasa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close