‘Te tvornice isplative su gradovima i u budućnosti i imaju tendenciju stvarati profit’

Autor: Ivan Tominac , 04. listopad 2019. u 11:55
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Teme zaštite okoliša, recikliranja i kružnog gospodarstva postale su dio svakodnevice. Ponovna uporaba, osim što štiti okoliš, pridonosi i štednji, a kako tehnologije mogu pomoći u poticanju koncepta kružnog gospodarstva na 8. Croatia Waste Expo konferenciji govorio je Đuro Horvat, vlasnik i direktor tvrtke Tehnix.

Kako ističe Horvat, otpad je složena materija, a upravo s tim ciljem treba naći nova rješenja koja mogu unaprijediti postizanje ciljeva kružnog gospodarstva. Za razliku od klasične reciklaže, industrijska omogućuje izdvajanje deset uporabnih sirovina, a nove tehnologije u sustavu gospodarenje otpadom omogućuju održivo gospodarenje komunalnim otpadom.

Nova prihvaćena norma Europske unije temelji se na mehaničkoj, biološkoj i termičkoj obradi. Upravo na tom principu funkcionira i nova MO-BO-TO tehnologija.

''Razvili smo tipske tvornice, a one su primjenjive u svim gradovima i općinama. Industrijskom reciklažom u Tehnixu dobivamo čak osam vrsta baliranih sirovina, eko kompost i RDF gorivo. Te tvornice isplative su gradovima i u budućnosti i imaju tendenciju stvarati profit. Otpad brzo više nije otpad, već stara deponija, a našim tehnologijama mogu se reciklirati i stare deponije'', rekao je Horvat.

Kako ističe Horvat, moramo misliti i o tome da je Hrvatska turistika zemlja sa 100 milijuna noćenja i velikom količinom smeća. Tehnologija MO-BO-TO zajedno s gradovima ide u smjeru održivog gospodarenja otpadom te brzog i efikasnog rješavanja tih problema.

Regionalni centar Adria zajednički je projekt Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Geološkog zavoda Slovenije i slovenskog Zavoda za gradbeništvo. Financiran je od strane Europskog instituta za znanost tehnologije, a na današnjoj stručno-poslovnoj konferenciji Croatia Waste Expo Mateja Košir iz Zavoda za  gradbeništvo najavila je radionicu industrijske simbioze.

''Naša vizija je razviti sirovine u veliku snagu za Europe'', rekla je Košir.

Upravo na tome se temelji i industrijska simbioza. Kako govori to je inovativan princip suradnji tvrtki radi stvaranja konkurentskih prednosti putem razmjene resursa, pri čemu se niti jedna tvrtka ne doživljava kao otok, nego se kroz njihovu suradnju stvaraju uzajamne koristi, promovirane kroz geografsku klimu

''Glavna korist industrijske simbioze organizirane u lokalnoj i široj suradnji je smanjenje potrebe za izvoznim sirovinama i otpadom'', dodala je.

Radionica se održava 25. listopada u Kongresnom centru Forum u Zagrebu, a sve tvrtke koje traže nove načine upravljanja otpadom pozvane su prijaviti se na radionicu putem maila lucija.aljinovic@rgn.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close