Tankerska plovidba cilja na jednostavnije istiskivanje dioničara Turisthotela

Autor: Jadranka Dozan , 17. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Ni mjesec dana nakon isteka obvezne, zadarski brodar objavio namjeru davanja dobrovoljne ponude.

Bila je to jaka utakmica, pravi gradski derbi. Tako je netom po objavi izvješća o preuzimanju zadarskog Turisthotela potkraj travnja cijelu tu operaciju opisao Mario Pavić, čelni čovjek Tankerske Plovidbe.

Time se referirao i na, kako kaže, prethodno preuveličavanje nekih stvari i u javnosti stvorenu percepciju neprijateljskog preuzimanja i otpora dioničara prodaji. Postotak pohranjenih dionica tijekom ponude i ukupno dosegnutih 93,60 posto udjela u temeljnom kapitalu demantira takve teze, istaknuo je.

Logično objašnjenje
No, tu očito nije dosegnut i krajnji cilj; on je očito 100 posto. Jučer su Zagrebačkoj burzi iz Turisthotela proslijedili obavijest Tankerske plovidbe o namjeri objave dobrovoljne ponude za preuzimanje.

U tri tjedna od objave rezultata provedenog postupka obvezne ponude zadarski je brodar još malo podebljao svoj udjel. Kako se navodi u jučerašnjoj obavijesti, trenutno u rukama ima 94,65 posto ukupnog broja dionica, što s obzirom na 3172 trezorske dionice znači 95,48 posto glasova na glavnoj skupštini.

Odluka da se praktično mjesec dana po isteku obvezne ponude koja je zaključena nadomak zakonski propisanom pragu za tzv. istiskivanje preostalih manjinskih dioničara ide s dobrovoljnom “na prvu loptu” djeluje malo neobično.

Složenije preko ZTD-a

Istiskivanje sukladno odredbama ZTD-a nalaže utvrđivanje fer otpremnine što podrazumijeva elaborate o pravičnoj vrijednosti i potvrde sudskih vještaka.

Jer, od prelaska praga od 95 posto Tankersku danas dijeli tek 0,36 posto dionica. U svakom slučaju, na domaćem tržištu kapitala nismo često viđali da u tako kratkom roku nakon obvezne ponude uslijedi i dobrovoljna. Ali za to nema ni zakonskih prepreka.

Za to što je zadarski brodar stao na nešto ispod 95 posto temeljnog kapitala i što se odlučio za dodatno stjecanje kroz dobrovoljnu ponudu preuzimanja specijalisti za korporativno pravo imaju logično objašnjenje. Ono se svodi na to da se u poziciju prijenosa svih preostalih dionica manjinskih dioničara može doći na dva načina.

Jedan je da se pritom primjenjuju odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava (ZPDD), a drugi podrazumijeva primjenu Zakona o trgovačkim društvima (ZTD). Iz pozicije preuzimatelja prva je opcija jednostavnija.

Naime, i u okviru ZPDD-a regulirano je pravo prijenosa dionica manjinskih dioničara (člankom 45.). U najkraćem, ako nakon ponude za preuzimanje ponuditelj (i osobe koje s njim djeluju zajednički) drže najmanje 95 posto dionica ciljnog društva s pravom glasa, zakon kaže da “u roku od tri mjeseca od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje ima pravo na prijenos dionica manjinskih dioničara, uz pravičnu naknadu”. Pravičnom naknadom pritom se smatra cijena određena u ponudi za preuzimanje.

Komplikacije nitko ne želi
U slučaju Tankerske i Turisthotela to je bilo 610,53 eura, slijedom čega je 54,26 posto ukupnog broja dionica Turisthotela koje je u postupku obvezne ponude Tankerskoj prodalo 437 dioničara zadarskog brodara stajalo oko 122 milijuna eura. Računajući i prethodno stečenih gotovo 40 posto, Pavić tako govori o dosad ukupno uloženih više od 200 milijuna eura.

U slučaju prelaska praga za istiskivanje manjinskih dioničara kroz npr. kupnju dionica na burzi ili neki drugi način, “squeeze out” podliježe odredbama ZTD-a, a ta pravila u smislu utvrđivanja fer otpremnine mogu zakomplicirati stvari jer podrazumijevaju elaborate o pravičnoj vrijednosti, potvrde sudskih vještaka. U više slučajeva za predominantne dioničare koji su na taj način išli na istiskivanje preostalih dioničara to je znalo rezultirati pravnim repovima. Takve komplikacije nitko ne želi.

Kako bilo, uz Pavićeve najave kako je kratkoročni fokus Tankerske u Turisthotelu na nadolazećoj sezoni i formiranju novog sastava NO-a, kroz dodatnu ponudu za preuzimanje, a potom isplate otpremnina preostalim dioničarima taj je brodar spreman uložiti još 10-ak milijuna eura do 100-postotnog vlasništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close