Talijanska tvrtka gradit će elektranu na biomasu vrijednu 80 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. svibanj 2015. u 16:37
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kogeneracijsko postrojenje na rasplinjavanje drvne biomase gradit će se u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, na površini od 113.500 četvornih metara.

Talijanska tvrtka Mittelenergy u Sisku će graditi kogeneracijsko postrojenje na rasplinjavanje drvne biomase, instalirane snage 5 megavata (MW) i procijenjene ukupne vrijednosti 80 milijuna eura, a ugovor o osnivanju prava građenja u ponedjeljak potpisali gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i suvlasnik i predsjednik uprave tvrtke Mitellenergy Giuseppe Forlanelli.

Kogeneracijsko postrojenje na rasplinjavanje drvne biomase gradit će se u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, na površini od 113.500 četvornih metara.

Na taj se način prostor u Južnoj industrijskoj zoni stavlja u novu, proizvodnu funkciju. Partnerskim pristupom i proaktivnim odnosom prema ulagačima, Sisak je na putu industrijskog oporavka, rekla je Ikić Baniček.

Tvrtka Mitellenergy, iz sastava Danieli grupe, specijalizirala se za angažiranje stranih investitora, posebno sredstvima Europske unije, a Forlanelli je istaknuo kako je Sisak kao lokaciju novih ulaganja predložio upravo čelnik Danieli grupe, koja u Sisku ima čeličanu ABS (bivša sisačka željezara).

Osim toga, kaže kako je u Sisku naišao na vrlo dobro okruženje te poduzetnu gradonačelnicu s kojom je ostvario vrlo dobru suradnju.

"Kada smo posjetili tvrtku ABS, direktor Andrea Landini nam je prenio svoja pozitivna iskustva. Nakon svih analiza, donijeli smo odluku o ostvarenju projekta. Novu energanu ćemo početi graditi još ove godine, a planiramo je završiti za 14 ili 15 mjeseci", kazao je Forlanelli.

Dodaje kako će energana u smjeni zapošljavati 35 radnika, a uz proizvodnju struje, paru će isporučivati susjednom ABS-u, koji će sam proizvoditi električnu energiju za potrebe svoje čeličane.

Studije i logistika za takav projekt su već gotovi, naglasio je Forlanelli, dodajući kako je dogovoreno da projekt u 70-postotnom iznosu financira Europska investicijska banka.

Napominje i kako su, osim te elektrane, investitori u Sisku zainteresirani i za izgradnju više manjih energetskih projekata u ukupnoj vrijednosti 140 milijuna eura.

Više mini kogeneracijskih postrojenja će, uz proizvodnju struje, proizvoditi i toplinsku energiju, koju smo spremni pokloniti za grijanje gradskih ustanova, kazao je Forlanelli, najavljujući i kako će dvije talijanske tvrtke konkurirati na natječaju za projekt zamjene gradske javne rasvjete LED rasvjetnim tijelima.

"Za sve projekte namjeravamo angažirati domaće izvođače i zapošljavati domaću radnu snagu, koju ćemo prethodno osposobljavati za posao. Osim toga, namjeravamo angažirati i veći broj kooperanata za opskrbu biomasom, odnosno drvnom sječkom", rekao je Forlanelli.

Inače, ovo je treći energetski projekt u Sisaku o kojemu je u proteklih nešto više od mjesec dana potpisan ugovor.

Naime, sredinom travnja Hrvatska elektroprivreda (HEP) je s predstavnicima konzorcija izvođača potpisala ugovor o izgradnji kogeneracijske elektrane na šumsku biomasu BE-TO Sisak, ukupne vrijednosti 18,95 milijuna eura, a prije desetak dana grad je sa zagrebačkom tvrtkom EPI Consulting potpisao ugovor o pravu građenja bioplinske elektrane snage 300 kW.

Komentirajte prvi

New Report

Close