Talijani osnažuju polugu za rast svojih investicija u Hrvatskoj

Autor: Suzana Varošanec , 16. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Tvrtke našega drugog trgovinskog partnera odsad djeluju u Komori.

Nakon četiri godine suradnje s hrvatskim i talijanskim institucijama, Udruga talijanskih poduzetnika u RH nastavlja djelovanje kao Talijansko-hrvatska gospodarska komora, poput AmChama i ostalih internacionalnih komora. Riječ o važnom jačanju poluge talijanske gospodarske diplomacije u Hrvatskoj. S oko 3,51 milijardi eura investicija u Hrvatsku Italija je naš treći ulagač te drugi vanjskotrgovinski partner, a procjenjuje se da će 2018. biti rekordna, s više od 5 milijardi eura robne razmjene.

Nova Komora pridružila se i mreži talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu (Assocamere estero), odobrenoj i vođenoj od Ministarstva ekonomskog razvoja Italije, u kojoj ukupno 77 komora u 55 zemalja tvore više od 300.000 poslovnih kontakata. Talijanski veleposlanik u RH Adriano Chiodi Cianfarani, počasni predsjednik Komore, smatra da su zajednički rad Komore, Veleposlanstva, Instituta za Trgovinsku razmjenu (ICE) u Zagrebu i Instituta za kulturu doveli do sve većeg interesa za talijanska ulaganja. Posebno ističe investicije u Međimursku i Varaždinsku županiju gdje je prilikom nedavnog posjeta članova komore potvrđena odlična suradnja lokalne i nacionalne vlasti te sinergija s talijanskim poduzetnicima u regiji. Upravno vijeće koje vodi Komoru broji devet tvrtki, ali s novim Statutom, taj će se broj povećati do 14 članova. Zasad su to Calzedonia Hrvatska, PBZ – Intesa Sanpaolo, Zaba-UniCredit, De Longhi Hrvatska, Wam Group, ABS Sisak – Acciaierie Bertoli Saffau, Olympias Tekstil, Energy Pellets te Generali osiguranje. Francesco Ruffoli, predsjednik Uprave Calzedonije je i predsjednik Komore, a generalni tajnik je Andrea Perkov. Ne želimo, kaže Perkov, Hrvatsku predstaviti kao zemlju za tranzit investicija, već osigurati uvjete da investitori dođu i ostanu. Javna uprava, nesklad obrazovnog sustava i tržišta rada te porezno opterećenje poslodavaca i pravna nesigurnost ključne su teme na kojima će Komora raditi, predlažući mjere za poboljšanje.

“Pozdravljamo uvođenje dualnog modela u strukovnom obrazovanju, ali pozivamo i na jače uključivanje tvrtki i osluškivanje potreba gospodarstva kod izrade obrazovnog kurikuluma, kaže Perkov. Dodaje i kako talijanski poduzetnici smatraju da je potrebno uvesti sankcije u situacijama kada javni službenici neučinkovito obavljaju svoj posao, a nagrađivati one zaposlenike koji nadmašuju očekivanja. U predstojećim aktivnostima ističu se roadshow misija u Italiji, suradnja na kongresu turizma s Talijanskom komorom u Mađarskoj, te potpore sajmu Rexpo za investicije u luksuzne građevine, kao i talijanskom Institutu za kulturu.

Komentirajte prvi

New Report

Close