Tajni pogon u Zagorju: Hrvatska opet proizvodi granate

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2018. u 12:29
Foto: Boris Ščitar / Pixsell


Osim za karlovački gigant HS Produkt, koji proizvodi pištolje i jurišne puške, u javnosti je malo poznato što sve čini hrvatsku vojnu industriju danas.

Ivica Nekić na čelu je državne Agencije ALAN 14 godina, dakle on je službeni hrvatski “trgovac oružjem”, promiče prodaju našeg oružja i vojne opreme u svijetu, a agencija se bavi i uvozom oružja, piše Večernji list.

Poslije rata ovaj inženjer strojarstva i brigadir HV-a doškolovao se na britanskom Royal College of Defence Studies i to mu je kasnije, kao “trgovcu oružjem”, otvaralo mnoga vrata.

Intervju smo obavili nakon obilaska novih pogona tvrtke Elmech Sintermak ukopanih u jednoj šumi u Hrvatskom zagorju u kojima se od prošle godine prvi put nakon rata ponovno proizvode minobacačke granate od 60 do 125 mm te granate od 155 mm.

Zajedno smo obišli nove pogone Elmech Sintermaka, koji je i u Domovinskom ratu proizvodio oružje, pa prestao… Kako se dogodilo da je većina vojne proizvodnje nakon rata bila ugašena?

Prestankom rata Ministarstvo obrane nije imalo potrebe za novim narudžbama naoružanja. Situacija na svjetskom tržištu nije bila takva da se moglo plasirati veće količine naoružanja na strana tržišta. Naši su proizvođači tijekom rata razvili doista zavidnu paletu proizvoda i ozbiljne proizvodne kapacitete. Većim dijelom riječ je bila o civilnim proizvodnim pogonima i tvornicama koje se prestankom rata nisu mogle prilagoditi novim propisima vezanim za sigurnost na radu i pravilima zaštite pri rukovanju i proizvodnji ubojnih sredstava. Bez novih narudžbi MORH-a, bez tradicije i poznavanja međunarodnog tržišta te bez pomoći države mnogi su prekinuli proizvodnju i okrenuli se drugim poslovima. Učinjene su i neke pogreške jer je određene proizvodne kapacitete trebalo uposliti na održavanju i remontu postojećih sredstava te tako sačuvati znanje, tehnologije i opremu. U turbulentnim godinama poraća očito su ove potrebe zasjenili neki drugi prioriteti.


Osim za karlovački gigant HS Produkt, koji proizvodi pištolje i jurišne puške, u javnosti je malo poznato što sve čini hrvatsku vojnu industriju danas.

U Hrvatskoj postoje kapaciteti za proizvodnju pištolja, pušaka, snajpera, bacača granata, minobacača, višecijevnih raketnih bacača, minobacačkog i topničkog streljiva, granata, raketa za višecijevne raketne bacače, strojeva za razminiranje, borbenih oklopnih vozila, remont i modernizaciju tenkova, gradnju i remont različitih vojnih brodova, remont aviona i helikoptera te sve potrebno za opremanje i zaštitu – vojne odore, oprema, kacige i druga sredstva. U proizvodnji već spomenutih granata u pogonu u Hrvatskom zagorju u samo godinu dana svrstali smo se u jače proizvođače, proizvodimo oko 2000 tona, a uskoro ćemo udvostručiti kapacitete. Vrlo smo zadovoljni jer ova je proizvodnja rezultat ne samo organizacije Agencije ALAN, nego i velike potpore i razumijevanja Vlade, ministra obrane, načelnika Glavnog stožera, MUP-a, Ministarstva državne imovine, što je sve rezultiralo brzom gradnjom pogona. U tijeku su testiranja novog radiouređaja domaće proizvodnje za koji vjerujemo da će biti poseban i vrlo visoke kvalitete.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close