Tajna poljskog uspjeha s EU fondovima

Autor: Ana Blašković , 20. veljača 2018. u 07:59
FOTO: Thinkstock

Iz Zajednice županija ističu da je Poljska primjer dobre iskorištenosti novca iz europskih fondova.

U Zagrebu će se u četvrtak održati konferencija "Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važnost regionalnih operativnih programa za razvoj regija" u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Nastavak je to inicijative jačeg uključivanja županija u pregovaračke procese i prepoznavanja važnosti operativnih programa za regionalni razvoj u okviru europske kohezijske politike. 

Tom prilikom iz Poljske u Zagreb dolaze dva tamošnja stručnjaka, Marcin Szmyt te Piotr Wolski, koji će okupljenim županima, čelnicima razvojnih agencija, predstavnicima ministarstava i ostalima koji se bave pitanjem regionalnog razvoja, prenijeti svoja iskustva. Szmyt je ravnatelj Odjela za strateško upravljanje, a Wolski voditelj jedinice odgovorne za pripremu i upravljanje regionalnim operativnim programima Odjela za strateško upravljanje u Zapadno-pomeranskom vojvodstvu (regija). Wolski je sudjelovao u pripremi i provedbi regionalnih operativnih programa za prethodnu financijsku omotnicu, od 2007. – 2013., kao i za aktualnu od 2014. – 2020. godine. 

Regionalni kapaciteti
Dvojac će govoriti o upravljanju europskim fondovima s naglaskom na kapacitete regionalne razine kako bi bili dio akreditiranih sustava upravljanja i kontrole EU fondova te na njihovu važnost za razvoj poljskih regija.

Pokazat će i kako pristupiti pregovorima s Europskom komisijom te primijeniti financijske mehanizme u korištenju fondova, konkretno u programiranju operativnih programa od pripreme strateških dokumenata do tehničke pozadine procesa programiranja te o važnosti regionalnih operativnih programa za regionalni razvoj i njihovo mjesto u provedbi EU fondova. Regija iz koje dolaze, zahvaljujući geografskom položaju, na raskrižju je više prometnih pravaca, a godinama drži visoko mjesto u poljskom vrhu kad je u pitanju poduzetništvo. 

Ne može se preslikati
"Taj je događaj na tragu suradnje koju imamo s Poljacima koji su nam uzor po efikasnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova, povukli su više od 80 milijardi eura. To je prilika da nam prenesu iskustva", kaže predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk. "Povlačenje europskog novca nije nešto što se može preslikati sa zemlje na zemlju, ali ta konferencija bit će svojevrsna razrada teme", kaže Pauk.

 

Iz Zajednice županija ističu da je Poljska primjer dobre iskorištenosti novca iz europskih fondova. Ključ uspjeha, dodaju, leži u prepoznavanju važnosti spuštanja zadaća programiranja s nacionalne na regionalnu razinu što bolje pokriva potrebe s terena.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Molio bih Ivanu Maletić da sada objavi neku kritiku o korištenju EU fondova kao što je činila svakodnevno kada su bili u oporbi.

New Report

Close