Svu struju za svoje potrebe Tifon dobiva isključivo iz obnovljivih izvora energije

Autor: Darko Bičak , 14. lipanj 2021. u 22:00
Siniša Komnenović, predsjednik Uprave Tifona/PD

‘Najvažnije je da nabavom zelene električne energije aktivno podižemo razinu energetske učinkovitosti’.

Energetska tvrtka Mol, u čijom portfelju su i hrvatski Ina te Tifon, ažurirala je dugoročnu strategiju razvoja koja je sad u potpunosti integrirana s ambicijama Europskog zelenog sporazuma i nadopunjena “zelenom” vizijom i za razdoblje nakon 2030. godine.

Zaključak je da Mol želi biti ključni igrač u kružnom gospodarstvu s niskom razinom ugljika u srednjoj i istočnoj Europi.

Isparavanje goriva što manje

Na tom tragu se planira ulaganje milijardu dolara u narednih pet godina na stvaranje novih niskougljičnih poduzeća koja će im pomoći u ambicijama. Iako se decidirano u strategiji o tome ne govori, plan obuhvaća i izvjesni projekt biorafinerije u Sisku u vrijednosti 250 milijuna eura, a što bi većim dijelom trebalo biti financirano iz EU Plana oporavka.

Iako se u odnosu na Inu radi o relativno maloj tvrtki, planovi za zeleniji okoliš su veliki i u Tifonu te se i u toj tvrtki sve više okreću održivom poslovanju i praćenju smjernica EU zelenog plana.

Na tom tragu je Tifon ovih dana postao nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.

U Tifonu ističu da se u svom poslovanju vode najnovijim trendovima na području ekologije, kako bi u što većoj mjeri smanjili negativan utjecaj na okoliš.

Tako su, navode, svi mobilni i statični spremnici za goriva opremljeni vrhunskom opremom koja osigurava da isparavanja goriva budu svedena na najmanju moguću mjeru, zbrinjava-nje otpada se vrši isključivo na ekološki prihvatljiv i siguran način te se primjenjuju najnovije tehnologije i vrhunski standardi zaštite prilikom gradnje novih objekata.

Siniša Komnenović, predsjednik Uprave Tifona naglašava da je, s obzirom na to da je Tifon član Mol Grupe, i njihov fokus dugoročna strategija održivosti, koja u potpunosti prati smjernice europskog Zelenog plana.

“Implementacijom održive strategije u svoje poslovanje te uvođenjem konkretnih mjera, Tifon prelazi na čisto kružno gospodarstvo kako bi aktivno sudjelovao u zaustavljanju klimatskih promjena, obnovi biološke raznolikosti te smanjenju onečišćenja okoliša”, kazao je Komnenović.

Dodaje i važnost korištenja obnovljive električne energije jer time dodatno pridonose čišćem i zelenijem okolišu, što je ujedno i jedna od važnijih stavki k održivom razvoju društva u cjelini. “Ono što je možda i najvažnije je činjenica da nabavom zelene električne energije, aktivno podižemo razinu energetske učinkovitosti, te direktno utječemo na smanjenje emisije štetnih stakleničkih plinova.

Smatram da svi imamo veliku odgovornost prema okolišu te očuvanju prirode, kako bismo mogli i budućim generacijama osigurati zdraviji i zeleniji život, što je ujedno i jedno od prioriteta EU.

Vjerujem da ćemo svojim primjerom potaknuti i ostale na ovaj korak, kako bismo zajednički bili aktivni sudionici pozitivnih ekoloških promjena u društvu”, rekao je Siniša Komnenović, predsjednik Uprave Tifona.

Prihodi oko 1,2 milijarde kuna

Tifon je od 2007. član MolGrupe te na hrvatskom tržištu svoje proizvode i usluge plasira na 46 prodajnih mjesta i Skladištu naftnih derivata Zabok. Zapošljava oko 500 ljudi, koje pomno prati u razvoju njihovih karijera uz stalnu edukaciju.

Broj zaposlenih je za stotinjak manji nego što je kompanija imala rekordne 2017. Prihod im je prošle godine zbog korona krize pao na 1,2 milijarde kuna dok se u prethodnim godinama kretao na razini nešto manjoj od 1,5 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close